Ano šéfe u Berounky? Pod Kaceřovem ležely statisíce škeblí a ulit

V neděli 4. dubna plzeňští zvířecí záchranáři vyjížděli k břehům Berounky u Libštejna pod Kaceřovem prověřit zajímavou informaci. Na jednom úseku to vypadalo jako po divokém mejdanu milovníků francouzské kuchyně.

Statisíce prázdných ulit, lastur a škeblí vyplavených na břeh v délce cca 50 m a šířce dvou tří metrů byly famózní. "Samozřejmě, že jsme prověřovali, zda se na lokalitě nenatáčel pořad Zdeňka Pohlreicha Ano šéfe či francouzské kuchyni z dílu pořadu Prostřeno.  Ale nic takového se nakonec neprokázalo. Ve skutečnosti šlo pouze o přirozené vyplavení prázdných schránek vodních i suchozemských měkkýšů, které z horní části toku a břehů řeky Berounky přinesla velká voda, která se korytem prohnala v minulých týdnech," líčí šéf zvířecích záchranářů z Plzně Karel Makoň.
 

Pro ekology se však jedná o zajímavý přírodní proces a koloběh živin v přírodě. Miliony miniaturních a velice křehkých schránek se na slunci a povětří postupně rozpadnou a vrátí se v podobě živin pro rostliny zpět půdy. Rostliny jsou pak potravou pro živočichy, po kterých pak zase zůstanou jen prázdné schránky, a tak to funguje už miliony let odjakživa. Více na přiložených fotografiích od řeky Berounky kousek od zříceniny hradu Libštejna pod Kaceřovem.

foto: desop