U Velkého Boru našli čtyři otrávené mořské orly

Pocit marnosti, vztek a beznaděj. O tomto víkendu našli plzeňští zvířecí záchranáři další čtyři otrávené mořské orly.

Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou.
 
"Pro nás jeden z nejdrastičtějších úhynů mořských orlů jsme řešili tuto sobotu (6. 2. 2021) kousek od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku," říká šéf plzeňských zvířecích zýáchranářů Karel Makoň.   


Místo kam z laiků málokdo přijde a místo, kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty (zbytky) z jatek. Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil jedem (Karbofuranem).  Ptáci, kteří zároveň v přírodě fungují i jako zdravotní policie a likvidují hlavně mršiny, se sem pak naučili na zbytky chodit, a právě to se jim stalo osudným. Z hromady jedovatých zbytků si každý něco odnesl a obzvláště trýznivá smrt je zkroutila hned po několika prvních soustech.    


Případ byl předán k šetření Policii ČR, která dle pitvy a analýzy obsahu volete uhynulých dravců a zajištěné nástrahy následně rozhodne, jak bude případ klasifikován a vyšetřován.  "Už dnes si však troufám tvrdit, že jde na 99 % o úmyslný trestný čin, týrání zvířat, nelegální manipulaci a používaní jedovatých látek, nepovolenou likvidaci vedlejších živočišných produktů, pytláctví a usmrcení hned několika zvláště chráněných a kriticky ohrožených živočichů! Navíc v této oblasti se bohužel ani zdaleka nejedná o ojedinělý případ, podobné kauzy tu mají svou tradici," konstatuje Makoň.  


S ohledem na závažnost případu a vzniklou škodu zvažují zvířecí záchranáři vypsání finanční odměny za pomoc při objasnění tohoto případu. "Zatím však musíme počkat na jednotlivé analýzy, další průběh vyšetření a hlavně stanovisko orgánů, které by se případem měly ze zákona zabývat jako první. Pokud však už dnes by měl někdo k těmto případům konkrétní poznatky, budeme rádi, když nám pomůžete tento masakr vzácných dravců objasnit. Děkujeme," uzavírá Makoň.