Újezdskou náves čeká proměna

Náměstí Karla Panušky v Újezdě se bude revitalizovat, to je výsledek jednání zástupců čtvrtého plzeňského obvodu s místními obyvateli. O podobě pamětního místa se bude ještě diskutovat.

Už nyní je však jasné, že prostor zdejšího náměstí projde zásadní proměnou. Jak přesně se prostor změní, ukáží výsledky participativního projektu, který bude vyhlášen v následujících měsících. Lidé budou moci podávat návrhy, jak by měla změna vypadat. 

„Jsme rádi, že máme společný cíl. Chceme, aby újezdské náměstí ožilo a bylo místem setkávání. Už nyní zde plánujeme kulturní akci k oslavě Velikonoc,“ uvedl starosta Tomáš Soukup. „Jde nám o to, abychom na proměně tohoto území pracovali společně, proto vytvoříme s místními obyvateli a architekty celkovou koncepci dané lokality. Realizovat poté budeme postupně jednotlivé etapy. Pozvolna tak dojde k celkové revitalizaci náměstí Karla Panušky,“ doplnil místostarosta Jan Kakeš. 

Myšlenka proměny centra Újezdu vznikla v souvislosti s tím, že někteří místní obyvatelé chtěli připomenout dnes již neexistující kapli svaté Anny, která byla postavena ke konci 19. století a o 70 let později byla pravděpodobně z ideologických důvodů zbořena. Přitom právě kaple svaté Anny tvořila dominantu návsi. Vybudování pamětního místa vzbudilo velký ohlas u zdejších obyvatel a také s sebou přineslo zájem o úpravu centra městské části Újezd. 

foto: úmo plzeň 4