Univerzita Palackého oslaví 75 let své novodobé existence

V neděli 21. února si Univerzita Palackého v Olomouci (UP) připomene polokulatých 75 let od svého znovuobnovení po druhé světové válce.

Olomouc (12. února 2021) – V neděli 21. února si Univerzita Palackého v Olomouci (UP) připomene polokulatých 75 let od svého znovuobnovení po druhé světové válce. Na počest této události se v 15 hodin rozezní zvony kostelů sv. Mořice, sv. Michala a sv.Václava, stejně jako tomu bylo vúnoru roku 1946. Mimo to se v rámci tzv. Akademického týdne uskuteční i několik dalších akcí – desátý ročník výzvy Daruj krev s rektorem, přednáška absolventky Kateřiny Pešatové nebo vyhlášení výsledků Cen rektora.

Udílení cen i přednáška online

Tradiční události Akademického týdne UP, jako je například Reprezentační ples Univerzity Palackého, se letos vzhledem k aktuální epidemické situaci konat nemohou. Organizátoři nicméně připravili alespoň online varianty některých bodů programu. „Navzdory pandemii jsme se rozhodli Akademický týden realizovat alespoň v omezené online podobě. Nejen studenti azaměstnanci si budou moci zpoza obrazovek užít například přednášku naší absolventky Kateřiny Pešatové, vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Středočeského kraje, nebo se seznámit s laureáty výročních Cen rektora,“ vyjmenovala Gabriela Sýkorová Dvorníková, tisková mluvčí univerzity. Mezi oceněnými jsou nejen autoři vybraných odborných publikací z řad akademických pracovníků, ale také studenti, které rektor tradičně odměňuje za nejlepší bakalářské, diplomové a vědecké práce a za nejhodnotnější sportovní výkony v předešlém roce.

Kvíz i videa pro lepší náladu

Online nástroje využila univerzita i v přípravě odlehčenějšího programu Akademického týdne. V příštím týdnu spouští například novou webovou platformu pro sdílení a archivaci stovek videí z univerzitního prostředí. Morálku a náladu nejen akademiků a studentů má pak pozvednout motivační „dvacatero“. „Jde o dvě desítky videí, v nichž jsme oslovili osobnosti naší univerzity i ty s univerzitou spřátelené, aby nám nabídli povzbuzující slova v této nelehké době. Těšit se můžeme na videa nejen s našimi pedagogy a vědci, ale také s lékaři, umělci a dalšími motivátory,“ popisuje koncept Sýkorová Dvorníková.

Nejen své vědomosti, ale především důvtip pak může široká veřejnost otestovat u speciálního online univerzitního kvízu, který vznikl ve spolupráci s populárním formátem Hospodského kvízu. Téma je nasnadě – Univerzita Palackého a Olomouc. Odkaz na kvíz, k jehož hraní potřebujete jen internet, bude zveřejněn v pondělí 15. února na webu www.akademickytyden.upol.cz.

Daruj krev aneb Modrá je dobrá

Jedinou tradiční akcí, která se uskuteční fyzicky a pochopitelně za přísných hygienických opatření, bude desátý ročník výzvy Daruj krev srektorem. Té se během čtyř pracovních dní zúčastní zhruba šedesátka studentů a zaměstnanců univerzity. „Běžně by to bylo téměř třikrát tolik, ale musíme respektovat stávající opatření olomouckého transfuzního oddělení. I tak nás těší, že téměř polovinu registrovaných tvoří prvodárci,“ dodal z pozice univerzitního koordinátora akce Ondřej Martínek. Jen za poslední tři roky se přitom množství dárců krve z řad studentů a zaměstnanců UP téměř ztrojnásobilo. V roce 2020 podstoupili téměř tisíc odběrů krve nebo krevní plazmy. Více o akci na www.daruj.upol.cz.

Program a informace k Akademickému týdnu UP najdete na www.akademickytyden.upol.cz.


Štítky: region24