Univerzita třetího věku nově i v Sušici a Blovicích, ťeď také online

Univerzita třetího věku Západočeské univerzity v Plzni rozšiřuje síť svých poboček. K dosavadním patnácti přibydou další dvě – v Sušici a Blovicích. Úplnou novinkou je také možnost on-line studia pěti vybraných předmětů z různých oborů.

Také nabídku prezenčních kurzů doplní řada nových, jako např. Etika a komunikace, Mykologie, Bible a dějiny, Květena ČR a další. Přihlašování ke studiu probíhá elektronicky, a to od 24. do 28. srpna pro mimoplzeňské pobočky a od 25. do 29. srpna pro pobočku v Plzni.

Na Univerzitě třetího věku vrcholí přípravy na blížící se akademický rok. Až dosud působila v deseti městech Plzeňského a pěti městech Karlovarského kraje – v Plzni, Klatovech, Tachově, Stříbře, Zbirohu, Spáleném Poříčí, Rokycanech, Dobřanech, Plasích, Horažďovicích; Chebu, Aši, Sokolově, Karlových Varech a Mariánských Lázních, od září ji budou moci zájemci z řad seniorů a lidí ve třetím stupni invalidního důchodu navštěvovat také v Sušici a v Blovicích. 

Prvním oborem, kterému se budou věnovat posluchači na pobočce v Blovicích, bude Archeologie a historie jižního Plzeňska, na jehož výuce se budou podílet odborníci z tamního Muzea jižního Plzeňska. Pobočka v Sušici nabídne předmět Tajemství fauny a flory.

Rozšíření působnosti však není jedinou novinkou. „Máme za sebou rok on-line výuky a přesto, že se s ní někteří naši posluchači zpočátku smiřovali velmi pomalu, mnozí nakonec poznali, že může mít svoje výhody,“ říká vedoucí U3V Magdalena Edlová. „Proto jsme se rozhodli rozšířit nabídku kurzů o možnost studovat on-line pět vybraných předmětů z různých oborů,“ pokračuje Magdalena Edlová. Studium distanční formou podle ní ocení zejména ti, kteří se starají o své blízké, a nemohou tedy odejít na delší dobu z domova, nebo posluchači, které zajímá i jiný obor než ten, který se vyučuje na jejich pobočce. On-line přednášky budou společné pro všechny posluchače U3V, ať navštěvují jakoukoliv pobočku. Ponoří se při nich do tajů astronomie, objeví svět dramaturgie opery, přenesou se do časů první republiky, zjistí, co se děje v těle v průběhu roku, nebo potrénují svoji paměť při kognitivním tréninku.

Hlavní náplní Univerzity třetího věku zůstává prezenční výuka. V nabídce kurzů se i letos objeví mnoho nových.  Posluchači se tak mohou těšit například na předměty Etika a komunikace, Mykologie, Francouzská a frankofonní literatura, Bible a dějiny, Život plný barev aneb jak nás barvy ovlivňují, Zajímavosti z historie města Plzně, Dějiny sudetoněmecké župy, Záhady a mystéria, Současný český jazyk, jeho vrstvy a fungování v současné společnosti, Vědění a moudrost psychologie, Květena České republiky, Nacionalismus a separatismus v moderním a postmoderním světě, Včely a lidé nebo Dějiny evropského porcelánu. V nabídce jsou také kurzy pohybové a jazykové. Přednášející, jimiž jsou pedagogové Západočeské univerzity nebo externí odborníci, vždy jsou zárukou vysoké odborné kvality programů U3V.

Rezervace do kurzů probíhají elektronicky na webových stránkách Univerzity třetího věku au3v.zcu.cz/rezervace. Pro mimoplzeňské pobočky budou rezervace otevřené od 24. srpna od 12 hodin do 28. srpna do 23.59 hodin, na plzeňskou pobočku je potřeba se zarezervovat od 25. srpna od 12 hodin do 29. srpna do 23.59 hodin.