Uprchlíků mířících do krajského krizového centra přibývá

Od zahájení provozu Krizového asistenčního centra pro uprchlíky Prior v Plzni prošlo centrem celkem 5 064 osob, za čtvrtek 10. 3. 2022 to bylo 838 osob.

To je výrazně více ve srovnání s předchozími dny (9. 3. 721 osob, na začátku týdne to bylo kolem 400 osob denně).

Školství a péče o děti uprchlíků, vzdělávání

Plzeňský kraj zajišťuje péči o děti v adaptačních skupinách, které fungují hlavně v Domovech dětí a mládeže. V tomto týdnu bylo do adaptačních skupin přijato celkem 63 dětí od 3 let. Ke vzdělávání do základních a mateřských škol bylo přijato zatím 24 dětí. V následujícím týdnu očekáváme vyšší nárůst těchto počtu žáků především v adaptačních skupinách.

Kde mohou děti najít zázemí?

V Plzni lze využít 3 adaptační skupiny, které jsou v provozu v době od 7 do 16 h:

• 78. mateřská škola Plzeň, Sokolovská 30 (pro děti od 3 do 6 let)

• 31. základní škola Plzeň, Elišky Krásnohorské 10 (pro děti od 6 do 10 let)

• Středisko volného času RADOVÁNEK, Pallova 19 (pro děti od 3 do 6 let a od 6 do 14 let)

Tyto skupiny poskytují péči o děti výhradně po nezbytně nutnou dobu, pro děti jsou zde zajištěny volnočasové aktivity a osvojování si základů českého jazyka. Další skupiny budou vznikat podle aktuálních potřeb. Pro zařazení dětí do těchto skupin a pro bližší informace ke vzdělávání ukrajinských dětí a to i v ukrajinském jazyce najdete na webu Plzeňského kraje ZDE.

Pro děti starší 15 let byla v Plzni-městě zřízena samostatná adaptační skupina při SVČ Radovánek. Aktivity adaptační skupiny cílí na aklimatizaci dětí na území Plzeňského kraje. Z této skupiny budou děti postupně začleňovány do středních škol, bude jim poskytnuta pomoc s vyplněním přihlášek na střední školy či pomoc s přijetím do vyššího ročníku studia na střední škole. Zároveň probíhá v adaptační skupině intenzivní výuka českého jazyka.

Mimo Plzeň lze využít síť adaptačních skupin při domech dětí a mládeže v jednotlivých obcích pro děti všech věkových kategorií – jejich seznam s kontakty je uveden také webu Plzeňského kraje. V obcích, kde není dům dětí a mládeže, je třeba kontaktovat místní základní školu, mateřskou školu nebo základní uměleckou školu.

Pro dospělé

Ústav jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni nabízí uprchlíkům zdarma kurz češtiny pro začátečníky - dospělé. Kurzy jsou určeny dospělým a jejich kapacita zatím není omezena. Výuka začne, jakmile se přihlásí dostatečný počet zájemců. Hlídání dětí je během kurzů zajištěno.