Úspěšní žáci v mezinárodních a celostátních soutěžích převzali ocenění

Nejúspěšnější žáci z mezinárodních a celostátních soutěží dnes převzali ocenění za své úspěchy na poli vědy i umění.

Spolu s nimi převzali ocenění a poděkování také pedagogové, kteří tyto žáky na soutěže a olympiády připravují. V rámci programu Plzeňského kraje Nadání 2022 převzali finanční odměnu také ředitelé škol, které žáci navštěvují.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslava Havlíčková předali celkem 42 úspěšným žákům a žákovským uskupením pamětní listy a poukázku na  nákup zboží. Poděkovali také 27 pedagogům a předali šeky pětici škol, které nejúspěšnější žáci navštěvují. Slavnostní odpoledne proběhlo ve společenském sále SOU elektrotechnického Plzeň.

„Považuji za důležité věnovat se takto talentovaným dětem, jaké jsem dnes mohl poznat a poděkovat jim za to, jak skvělé jméno dělají na celostátním i mezinárodním poli Plzeňskému kraji. Snažíme se motivovat žáky i jejich pedagogy napříč obory díky projektu Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji. Jde o ojedinělý projekt podpory a růstu nadaných žáků a jejich učitelů, na který kraj v loňském roce dal 2,2 mil. Kč,“ říká hejtman Rudolf Špoták.

Nejúspěšnější žákyní se stala Milena Šebková z Církevního gymnázia Plzeň, která získala bronzovou medaili na Mezinárodní geografické olympiádě a 1. místo v celostátním kole Zeměpisné olympiády. Největší ocenění pak i díky Šebkové dostalo právě Církevní gymnázium, a to šek na 155 600 Kč. Ten může škola čerpat na učební pomůcky, vybavení nebo odměny pedagogům úspěšných žáků.

Nadání 2022 – dotační program Plzeňského kraje

S cílem podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách a zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky byl vyhlášen dotační program Plzeňského kraje s názvem „Nadání 2022“. Mezi střední školy v Plzeňském kraji, jejichž žáci se umístili na 1. - 3. místě v celostátních kolech a medailových pozicích v mezinárodních kolech předmětových soutěží ve školním roce 2021/2022, se rozdělilo 270 tis. Kč. Středním školám budou hrazeny výdaje určené na nákup učebních pomůcek a vybavení a odměny pedagogům úspěšných žáků.

Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji vznikl v rámci republiky ojedinělý projekt, jehož cílem je podporovat a rozvíjet odborný růst nadaných a mimořádně nadaných žáků z Plzeňského kraje a jejich pedagogů v oblastech přírodovědných, společenskovědních, jazykových,  uměleckých a řemeslných oborech. Projekt Střediska služeb školám byl v letech 2010 a 2011 spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Od roku 2012 podporuje projekt ze svého rozpočtu Plzeňský kraj. V loňském roce částkou 2,2 mil. Kč. Cílovou skupinou jsou mimořádně nadaní žáci základních a středních škol, tj. ti žáci, kteří se umístili na nejvyšších místech v krajských kolech předmětových a uměleckých soutěží, a dále pak pedagogičtí pracovníci, kteří připravují žáky na soutěže. V letošním roce tuto příležitost využilo 185 nadaných žáků a jejich pedagogů. Kempy a kurzy jsou přístupné také pedagogům, kteří žáky na soutěže připravují a s nadanými žáky pracují nad rámec běžné výuky. Mezi účastníky se objevují také žáci diagnostikovaní školským poradenským zařízením jako mimořádně nadaní, ale soutěží se neúčastní.

Podpora zájmové činnosti Plzeňským krajem

V rámci rozvojového programu Plzeňského kraje na rok 2022 „Podpora zájmové činnosti Plzeňským krajem“ jsou vynakládány finanční prostředky na dofinancování okresních a krajských kol školních soutěží a dalších aktivit s regionální a celostátní působností. Ve školním roce 2021/2022 hostil Plzeňský kraj dvě celorepubliková kola olympiád - Chemická a Fyzikální olympiáda. V červnu 2022 proběhne v PK národní kolo SOČ.