Už posedmé se hledá i na Vysočině Alej roku. Nominovat ji může každý

Na webu alejroku.cz můžou lidé od počátku prázdnin nominovat aleje, které se utkají o prestižní titul Alej roku 2017. O tom, která z adeptek nakonec v anketě spolku Arnika zvítězí, může jako v minulých letech rozhodnout její mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o její záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Zásadní je ale nyní svou favoritku do ankety nominovat. Je to snadné: stačí pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit její příběh nebo popis. Na autory prvních čtyř nominací čeká odměna – poukaz od firmy Foto Škoda na služby v hodnotě 500 Kč. Ceny jsou samozřejmě spojeny i s vítězstvím v celé anketě – let balonem od firmy Lucky Balon pro hlavního vítěze a tiskárna od firmy Epson pro autora nejkrásnější fotografie. Nominační fáze ankety už tradičně začíná v úvodu prázdnin a trvá až do podzimu.

Nominovat alej do ankety Alej roku 2017 můžete v několika snadných krocích zde.

V minulém ročníku celorepublikové ankety triumfovala Kaštanka, alej rostoucí na Pražském předměstí Hradce Králové. Alejí roku Kraje Vysočina se stala Alej ke Svatému Floriánu u Hrotovic, která ale nedosáhla na nejvyšší příčky v celorepublikovém měřítku. Dosáhne letos poprvé některá z alejí na Vysočině absolutního vítězství v anketě?

„Alej roku vybíráme už posedmé. Ještě mnohem déle se spolek Arnika snaží aleje v naší krajině chránit. Za ty roky jsme poznali stromořadí s různými osudy. To ostatně ukazuje i naše anketa. Některé velmi úspěšné aleje zmizely, některé se těší dobrému zdraví a péči, některé aktuálně bojují o přežití. I loňská vítězka – hradecká Kaštanka – nemá stále budoucnost jistou. Ať už Alej roku 2017 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse, nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naší krajinu zdobila ještě dlouho,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

„Stromy miluji. Pomáhají mi se uzemnit a být v klidu. Totéž, myslím, mohou poskytnout i ostatním lidem. Je to přirozený pocit, že cítíme klid a mír, když jsme pod jejich korunami. To je to, co nám stromy přináší. Dalo by se říci, že je to jejich poslání. Naše poslání je stromy chránit. A k tomu nám právě pomáhá Arnika. Díky ní můžeme být stromům, a tak i naší planetě, prospěšní. To přináší velké plus i pro nás samotné. A o to jde. Tak to cítím já. Proto jsme také generálním sponzorem ankety Alej roku za ochranu stromů. Máme radost z toho, když jdeme alejí a není nám horko, nefouká tam vítr, šumí listy a bzučí hmyz. To jsou pocity, které se nedají ničím nahradit. Co víc dodat?“ říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

„V posledních letech narůstají počty lidí, ale i firem, které kladou velký důraz na ekologii a chovají se ve vztahu k  přírodě šetrně. O udržitelný rozvoj se snažíme také v Epsonu. V rámci našeho dlouhodobého projektu Enviromental Vision 2050 hledáme způsoby řešení závažných společenských problémů. Mezi ty patří i úbytek stromů, který je přes všechny snahy stále alarmující. Proto jsme se již po několikáté stali partnerem soutěže Alej roku, která se snaží o ochranu a zachování alejí v České republice. Krásná stromořadí potěší oko každého a jsou oblíbeným objektem fotografů. Proto jsme se rozhodli i tento ročník vítězi darovat mimořádně úspornou fototiskárnu Epson L805 s možností připojení přes Wi-Fi. Tato tiskárna je navíc díky velkokapacitnímu inkoustovému tankovému systému k životnímu prostředí šetrnější a splňuje podmínky programu ENERGY STAR,“ uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing & PR Coordinator CZ & SK.

Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné dary od partnerů ankety. Atraktivní ceny čekají nejen na hlavní vítěze. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Připravujeme pro ně například knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové a knihu Aleje: krása ohroženého světa od nakladatelství Mladá fronta, publikace o památkách UNESCO od Czech Tourism, VIP kartu Ostravských výstav na rok 2018, volné vstupenky do Flora Olomouc či do Botanické zahrady v Troji a Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK, volné vstupenky  k návštěvě  Slezskoostravského hradu a Miniuni, něco „na zub“ od PRO-BIO, bylinné sirupy z Jizerských hor firmy Kitl a mnoho jiného.


Štítky: alej rokuarnika