V Klatovech nabídnou kuchařské, pekařské a cukrářské kurzy pro dospělé

V rámci společného projektu obecně prospěšné společnosti Úhlava a Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy byly připraveny celkem čtyři kurzy dalšího vzdělávání, zaměřené na studenou kuchyni, teplou kuchyni, jemné pečivo a restaurační moučníky.

Kurzy jsou určeny dospělým zájemcům, kteří si potřebují doplnit vzdělání, ale i těm, pro které je vaření a pečení pouze zálibou a chtějí získat cenné informace, rady a zkušenosti od odborníků v tomto oboru. 

Každý kurz se skládá z teoretické a praktické části, přičemž ta praktická jednoznačně převažuje. Vytvořena byla také celobarevná skripta s potřebnou teorií, ale především s řadou receptů a doprovodných fotografií. Studenti mají dále k dispozici elektronické studijní materiály ve formě e-learningových kurzů. 

Každý kurz byl vyzkoušen se skupinkou 10 až 15 účastníků v rámci tzv. pilotních školení. Zkušenosti z těchto školení shrnula jedna z lektorek, Ing. Magda Netíková, která je zároveň učitelkou a zástupkyní ředitele školy pro teoretické vyučování: „Práce s dospělými účastníky byla odlišná od práce s žáky, s ohledem na jejich věk a již nabyté znalosti a dovednosti. Zároveň byli dospělí jinak motivováni než žáci, přišli se cíleně naučit a dovědět něco nového a pro ně potřebného. Pro lektorky bylo nejtěžší přizpůsobit výuku různé počáteční úrovni vědomostí a dovedností účastníků. Rozdíly během kurzu vymizely a všechny účastnice zvládly závěrečnou zkoušku bez problémů. Během kurzu probíhaly plodné diskuze, které byly přínosem pro obě strany. Byly oprášeny staré rodinné recepty, účastnice se podělily s lektorkami o fotografie vlastních výrobků a proběhly i ochutnávky domácích pokrmů a cukrářských výrobků. Velký zájem měly účastnice také o nové trendy v kuchařských a cukrářských technologiích.“

Pozitivně bylo školení vnímáno i samotnými účastníky. „Kurz byl pro mě přínosem, získané zkušenosti využiji v rodině i v práci, kde organizuji různé kurzy. Získala jsem přehled o práci cukrářů a pekařů a o různých variantách výroby cukrárenských výrobků“, sdělila nám jedna z účastnic kurzu Výroba jemného pečiva, paní Eva Semelová.

Vytvořené kurzy budou nyní otevřeny i pro další zájemce. Ti se mohou hlásit či informovat již nyní na kontaktu uvedeném pod tímto článkem. První kurzy se uskuteční na podzim tohoto roku. Kromě komplexních, časově náročnějších kurzů, připraví organizátoři také kratší, praktické, jedno až dvoudenní víkendové kurzy, zaměřené vždy jen na konkrétní úsek dané problematiky.