V krajské Stavbě roku se letos poměřuje rekordních 40 staveb

V letošním jubilejním 20. ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje soupeří 40 staveb. Je jich o tři více než vloni a současně jde o nejvyšší počet přihlášek, jaký soutěž pamatuje.

Zastoupeno je všech sedm soutěžních kategorií, nejvíce se letos přihlásilo rekonstrukcí. Po posouzení přihlášených děl vyhlásí odborná porota 22. června 2023 nominace. Nominované stavby postoupí do klání o titul Stavba roku Plzeňského kraje a další ceny.

I letos budou opět oceněna nejlepší stavební díla Plzeňského kraje za uplynulý rok. Tentokrát se do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje přihlásilo 40 staveb, které byly na území kraje zkolaudovány nebo uvedeny do provozu v roce 2022. Letošní 20. ročník soutěže zaznamenal rekordní počet přihlášených děl, jakého se v minulosti podařilo dosáhnout pouze jednou (v 18. ročníku soutěže).

"Je obdivuhodné, kolik staveb se do soutěže přihlásilo. O vítězství v různých kategoriích se uchází dokonce 40 projektů. Příjemně mě překvapilo nejen množství staveb, ale především jejich kvalita, již jsem si mohl ověřit například v případě Tech Tower v Plzni (na snímku),“ řekl Stephan Kronmüller, zakladatel a jednatel společnosti Eurosoftware, s.r.o., která je partnerem soutěže. „Tato soutěžní stavba se totiž už stala hostitelem první konference, kterou jsme pod názvem Technika Futura v jejích úžasných prostorách zorganizovali ve spolupráci se Sit Port města Plzně," 

O Stavbu roku Plzeňského kraje v tomto roce soutěží nejvíce děl v kategorii rekonstrukcí – celkem 15. V kategorii novostaveb je letos přihlášená pouze jedna stavba, avšak celkem devět nových budov je zařazeno mezi stavby pro bydlení. Své zástupce mají také ostatní soutěžní kategorie – dopravní a inženýrské stavby, průmyslové stavby, sportovní a volnočasové stavby a veřejná prostranství. Přehled přihlášených staveb je k vidění na webu soutěže (https://www.stavbarokupk.cz/soutezni-stavby/prihlasene-stavby/).

S přihlášenými stavbami už se seznamuje odborná porota soutěže, „Budeme mít díky množství staveb o něco víc práce než loni a to nás těší. Podíváme se za stavbami na různá místa Plzeňského kraje, ale významná část přihlášených děl se nachází také na území města Plzně, například všechny stavby z kategorie pro bydlení,“ uvedl Miloslav Michalec, předseda odborné poroty soutěže Stavba roku Plzeňského kraje.

Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 porota oznámí 22. června 2023. Současně bude zahájeno internetové hlasování, které rozhodne o tom, jaká ze staveb získá Cenu veřejnosti. 7. září pak budou slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže a předány ceny.

Současně probíhá také soutěž vyhlášená oblastní pobočkou České komory autorizovaných inženýrů a technik činných ve výstavbě, která vybírá ze stavebních projektů přihlášených dle svých soutěžních podmínek. „Soutěž o Cenu ČKAIT cílí přímo na členy CKAIT a autory hodnocených staveb - projektanty a stavitele,“ vysvětlil Luděk Vejvara, předseda výboru oblasti ČKAIT Plzeňského kraje. „Účelem soutěže je prezentace a zviditelnění kvalitních stavebních a technologických inženýrských návrhů nebo jejich realizací. Jedná se o práce inženýrů a techniků ze všech autorizačních oborů a specializací ČKAIT, které se uplatňují ve stavební praxi.“

V loňském 19. ročníku o titul Stavba roku Plzeňského kraje soutěžilo 37 staveb. Z nich tři nakonec tento titul získaly – bytový dům v  Jetelové ulici v Plzni, rekreační objekt Útulnoff v Milínově a veřejný prostor u plzeňského nádraží Paluba Hamburk.

Podmínky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2022 a další informace jsou k dispozici na www.stavbarokupk.cz.