V Mongolsku pokřtili poštovní známku jako ocenění návratu divokých koní

Projekt Návrat divokých koní má od středy v Mongolsku i svou vlastní poštovní známku.

Za přítomnosti českého velvyslance Jiřího Brodského proběhl v mongolském hlavním městě Ulánbátaru křest známky, která je oceněním dlouholetého podílení Zoo Praha na záchraně koně Převalského. Návrh ilustrace vznikal několik měsíců a známka vychází u příležitosti 10. výročí od prvního transportu koní.

„Vydání této poštovní známky dokládá, jak důležitý je pro Mongolsko návrat posledního divokého koně do přírody, a současně, jak vysoce si cení přínosu Zoo Praha,“ uvádí k vydání známky ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Poštovní známka s ilustrací Jana Sováka vychází v době, kdy se završila reintrodukce koně Převalského na západ Mongolska a kdy připravujeme jeho návrat na východ země.“

Známky vydávány Mongolskou poštou jsou v hodnotě jeden tisíc mongolských tugriků.

„Česká republika spolupracuje v oblasti ochrany životního prostředí s Mongolskem dlouhodobě. Díky projektu Návrat divokých koní se do mongolské přírody vrátilo z evropských zoologických zahrad již 34 koní. Čeští a mongolští experti dnes spolupracují na ochraně dalších ohrožených živočišných druhů a bylo možné zajistit kvalitní zázemí pro ochránce přísně chráněných území v Gobi B a Gobi A. Velké poděkování patří řediteli mongolské pošty Anchbátarovi Badamrajgijnovi a jeho spolupracovníkům. Rád bych nové známce popřál, aby se stala oblíbenou jak u mongolských sběratelů, tak především u mongolské veřejnosti,“ řekl během křtu nové poštovní známky velvyslanec České republiky v mongolském Ulánbátaru Jiří Brodský.

Návrh poštovní známky je dílem dlouholetého spolupracovníka Zoo Praha a malíře Jana Sováka.

„Na začátku celé mé tvorby byla nabídka ředitele Zoo Praha zachytit transport koní očima umělce přímo v Mongolsku. Považuji tento projekt za jeden z nejlepších v mém životě. Díky tomu mohu prostřednictvím své práce přiblížit tento důležitý krok v ochraně přírody i dalším lidem,“ vypráví o vzniku ilustrací známek malíř Sovák.