V plzeňské lokalitě kolem Tylovy a Klatovské se osvědčil nový systém svozu odpadu

Plzni se osvědčil nový systém svozu separovaného odpadu nazvaný Door-to-door, který spustila od letošního ledna v lokalitě ohraničené ulicemi Tylova – Korandova – Hálkova – Klatovská třída.

 Jeho cílem je zmírnit každodenní nepořádek kolem nádob na separovaný odpad. Vyhodnocení po prvních týdnech fungování ukazuje, že je situace lepší. Město tak zvažuje rozšíření systému i směrem od Husovy ulice k autobusovému nádraží a obchodnímu centru OC Plzeň Plaza, nebo případně také v lokalitě Petrohrad.

„Výsledky jsou více než dobré. Zlepšil se nejen stav pořádku v těchto ulicích, ale také svážíme z dané lokality více odpadu než dříve, kromě toho se jedná o skutečně kvalitně vytříděný odpad. Jako příklad uvedu stanoviště Plachého 35 a Kardinála Berana x Tylova, kde se papíru sváželo 6600 litrů týdně, stejně tak plastu, v rámci nového systému to je 8080 litrů týdně papíru a 8620 litrů týdně plastu. Velmi si tak vážím snahy a ochoty občanů dané lokality pustit se s námi do tohoto projektu,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Systém Door-to-door nabídl obyvatelům lokality možnost třídit papír a plast přímo v jejich bytovém domě, a to zcela zdarma. Kdo požádal, dostal vlastní nádoby na oba druhy odpadu. „Před dům je pak obyvatelé umisťují pouze v den svozu, tedy nejčastěji večer před dnem svozu. Velikost nádoby volí podle prostorových možností domu a počtu obyvatel. K dispozici mají nádoby o velikosti 120 litrů, 240 litrů a 660 litrů. Sváží se jedenkrát týdně,“ přiblížila nový systém vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová. Město občanům nabízí i možnost placené služby, tedy zanášku a vynášku nádob, pokud s nimi sami nechtějí manipulovat. 

„Abychom náš záměr zvyšovat pořádek ještě posílili, nechali jsme také v dotčené oblasti nainstalovat kamerový systém. Díky němu se již podařilo odhalit několik přestupků spáchaných osobami, které odložily odpad mimo vlastní nádoby. Aktuálně se zaměřujeme i na to, abychom zvýšili povědomí o novém systému a pokusili se do něj zapojit i obyvatele, kteří dosud na naši výzvu nereagovali,“ doplnil primátor Pavel Šindelář.

ilustrační foto