V Plzni se bude v pondělí večer demonstrovat za demokracii

V pondělí od 18:30 na náměstí Republiky "u andělíčka" navážou organizátoři na předešlou demonstraci za nezávislost justice z 29. dubna.

Zároveň se rozhodli rozšířit téma demonstrace jako boj za všechny stavební kameny demokraticky uspořádané společnosti, jako jsou veřejnoprávní média, Senát PČR nebo BIS. Ústředním tématem však zůstává, stejně jako v dalších 126 městech a obcích, demonstrace za nezávislost justice. "Stejně jako pro Milion chvilek pro demokracii je pro nás nepřijatelné, aby stát vedl trestně stíhaný premiér. Chceme, aby se mohl on i jiní popřípadě očistit ve spravedlivém soudním procesu," říká za organizátory Václav Cinádr.

"Chceme ukázat, že jsme po celé zemi v pohotovosti. Nepožadujeme bezpodmínečné odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Budeme ale bedlivě sledovat každý její krok. Nechceme avizované překotné změny v justici, které budí pochybnosti svou možnou účelovostí. Případná nutná reforma ať je v propracované verzi součástí příštích volebních programů politických stran a po volbách do Poslanecké sněmovny může nová vláda schválit dobře promyšlené změny. Rozhodně ne teď, kdy je premiér země trestně stíhaný," pokračuje Cinádr.

Tentokrát na demonstraci vystoupí i plzeňští zástupci demokratických parlamentních stran: Martin Baxa (ODS), Pavel Bosák (Piráti), Aleš Hess (ČSSD), Petr Náhlík (KDU-ČSL), Ladislav Nový (STAN), Richard Pikner (TOP 09). Vystoupí také zástupci Rekonstrukce státu Jan Pechar a za Transparency International Jiří Petrásek. Za uměleckou sféru vystoupí muzikálový herec DJKT Radek Antonín Shejbal a režisér a dokumentarista Bohdan Bláhovec. Moderování se ujme středoškolský učitel Antonín Kolář.