V Plzni se v říjnu bude putovat z Hamburku na Petrohrad

Stezka provede zajímavými místy i událostmi. Doprovodná výstava připomene slavné osobnosti

Josef Skupa, Miroslav Horníček, Karel Gott, Miroslav Zikmund, Ladislav Světlík, Božena Kamenická, Bohumil „Bimba“ Konečný, Jiří Trnka, Miroslav Štandera jsou osobnosti spjaté s opomíjenou plzeňskou čtvrtí Petrohrad. Město Plzeň představí v galerii nedávno otevřené Paluby Hamburk výstavu Slavní Petrohradští, která návštěvníkům připomene životní osudy plzeňských velikánů.

Expozici doplňuje nově připravená poznávací stezka Z Hamburku na Petrohrad. Zájemce na téměř tříkilometrové trase provede po důležitých místech a upozorní na události a osobnosti spjaté s touto lokalitou. Stezka končí na Jiráskově náměstí, kde si Masarykova základní škola připomene sto let od položení základního kamene, čemuž byl přítomen tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Vernisáž výstavy, otevření stezky i oslavy sta let od položení základního kamene jsou naplánovány na sobotu 2. října 2021. Výstavu a stezku připravilo město Plzeň společně se spolkem Pěstuj prostor.

„Chtěli jsme připomenout specifický charakter dříve převážně dělnické čtvrti Petrohrad, její zajímavá místa i osobnosti, kdy zdejší část je spojena se jmény osobností světového významu, které se zde narodily, navštěvovaly místní školy či se sem přestěhovaly. Například jedním z rodáků z Petrohradu je slavný cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund, jenž se narodil ve spodní části Petrohradu v Úslavské ulici 31. Karel Gott zanechal na Petrohradě svou stopu díky několika místům, kde žil se svými rodiči či chodil do mateřské i základní školy na Jiráskově náměstí. Malíř a ilustrátor Bohumil Konečný studoval na II. reálce na Mikulášském náměstí a v době studií se přátelil s Miroslavem Horníčkem, absolventem gymnázia na Mikulášském náměstí. Poslední část života na Petrohradě prožil brigádní generál Miroslav Štandera u své dcery v Božkovské ulici 43. Své pokročilé stáři zde trávila také věhlasné léčitelka Božena Kamenická, známá jako bába radnická,“ připomněl slavné petrohradské primátor Martin Baxa.

Výstava Slavní petrohradští bude k vidění v Palubě Hamburk do konce října. Vernisáž se uskuteční sobotu 2. října od 17 hodin. Součástí vernisáže bude představení publikace Paměť II: Jiráskovo náměstí ve vzpomínkách a otevření poznávací stezky Z Hamburku na Petrohrad.

Stezka Z Hamburku na Petrohrad přibližuje čtvrť Petrohrad a její důležitá místa, události i osobnosti. Trasa s 12 zastaveními od Paluby Hamburk vede až k Jiráskovu náměstí. „Aby byla stezka atraktivní pro celou rodinu, připravili jsme navíc pro děti jednoduché soutěžní otázky. Pro děti jsou na všech zastaveních připraveny úkoly. Kartička pro zapisování odpovědí s mapou stezky je k vyzvednutí v Turistickém informačním centru Paluby Hamburk, kde také po jejím odevzdání s alespoň deseti správně zodpovězenými otázkami z šestnácti získají drobnou odměnu,“ vysvětlila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, jenž stojí s Pěstuj prostor za stezkou i výstavou.

„Stezka zavede zájemce například ke slavné smaltovně Bartelmus nebo ve své době jedinému panoramatickému a dnes již bývalému kinu Eden. Také připomene oběti hladových bouří, kdy v závěru první světové války bylo před zámečnickou firmou podnikatelů Jaroše a Michálka zastřeleno pět dětí ve věku od 10 do 14 let, a historii Mikulášského náměstí, gymnázia a místního hřbitova,“ uvedla Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor. „Nevynechali jsme ani papírnu a další petrohradské podniky. Stezka končí na Jiráskově náměstí, kde se seznámíme s jeho minulostí včetně dominikánského konventu. Stezka i výstava jsou součástí Plzeňských oslav vzniku republiky, které město připravuje na 28. říjen,“ pozvala na stezku Denisa Krylová z odboru prezentace a marketingu.

Masarykova základní škola Plzeň si zároveň v sobotu 2. října od 9:15 hodin připomíná sto let od položení základního kamene školy. „Budova Masarykovy základní školy se v letech 1921 až 1923 stala první školní novostavbou v Plzni po vzniku samostatného Československa. Slavnostního položení základního kamene dne 2. října 1921 se zúčastnil sám prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který povolil škole již v červnu 1923 užívat čestného názvu ZŠ Masarykova,“ uvedl ředitel školy Antonín Herrmann. Program nabídne historický exkurz o vzniku školy, vystoupení školního pěveckého sboru Beránci i sázení bílých a červených chryzantém skauty. Pěstuj prostor připravil dvě komentované prohlídky školy s architektem Petrem Klímou.


Štítky: stezka