V soutěži Gymnazista roku se utkalo 26 studentů z kraje. Vítězem je Vojtěch Nováček

Klání celkem 26 studentů gymnázií se v pondělí uskutečnilo na Krajském úřadě Plzeňského kraje. Své znalosti poměřili studenti gymnázií zřizovaných Plzeňským krajem a dalšího gymnázia v 2. ročníku vědomostního kvízu.

Ten vyhlašuje hejtman Plzeňského kraje.

Vědomostní kvíz, který vytvořil tým Krajského centra vzdělání a Jazykové školy s právem státní zkoušky, prověřil znalosti studentů 120 otázkami z oblasti přírodních a společenských věd i všeobecného přehledu. Z 26 studentů krajských gymnázií a Církevního gymnázia, Plzeň vzešla trojice finalistů. Ta se pak utkala v závěrečném rozstřelu, z něhož vzešel jediný vítěz. Tím se stal student Gymnázia Plzeň, Mikulášské náměstí, Vojtěch Nováček.
Hejtman Josef Bernard předal šesti nejúspěšnějším řešitelům kvízu poukázky v hodnotě 10 000 – 3 000 korun na libovolný výběr elektroniky.
„Být mezi 26 nejlepšími gymnazisty z celého kraje je velkým úspěchem. A za to musíme poděkovat nejen samotným studentům, ale také všem pedagogům, kteří se jim věnovali. Pro Plzeňský kraj je důležité moci se prezentovat v mnoha oborech nadanými mladými lidmi,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Úspěšní řešitelé kvízu – vítězové Gymnazista roku 2016

1. místo a poukázka 10 000 korun – Vojtěch Nováček (Gymnázium, Plzeň)
2. místo a poukázka 8 000 korun – Josef Valeš (Gymnázium L. Pika, Plzeň)
3. místo a poukázka 6 000 korun – Ondřej Drobil (Církevní gymnázium, Plzeň)
4. místo a poukázka 3 000 korun – Jan Jirmus (gymnázium Tachov)
5. místo a poukázka 3 000 korun – Alžběta Johanková (Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice)
5. místo a poukázka 3 000 korun – Josef Vodička (Masarykovo gymnázium, Plzeň)