Vedení města Brna se také přijde rozloučit se zesnulým rockerem Pavlem Pelcem

Ve čtvrtek 29. července ve 14 hodin se v kostele v Žabovřeskách uskuteční poslední rozloučení s legendou moravské rockové scény, kytaristou a klávesistou skupiny Progres 2 Pavlem Pelcem, který 22. července, týden před svými 72. narozeninami, podlehl těžké nemoci. Obřadu se zúčastní také zástupci vedení města Brna.

Pavel Pelc vstoupil na brněnskou hudební scénu v polovině 60. let, hrál v kapele Speakers, jako člen Skupiny Jana Sochora doprovázel folkového zpěváka Boba Frídla. Společně s klávesistou Janem Sochorem, bubeníkem Zdeňkem Klukou a kytaristou Pavlem Váněm natočili v roce 1977 pod hlavičkou kapely Barnodaj album Mauglí a prakticky tak obnovili skupinu The Progress Organization, která se později s obsazením Pelc, Váně, Kluka a nově Karel Horký a Miloš Morávek přetransformovala ve skupinu Progres 2. Společně pak mimo jiné připravili působivou rockovou operu Dialog s vesmírem, která měla premiéru v roce 1978 a dočkala se mnoha repríz.

Pavel Pelc působil ve skupině do roku 1988, kdy po vydání desky Změna! odešel a stal se členem brněnské skupiny Futurum, kterou v první polovině 80. let založili bývalí členové Progres 2 Miloš Morávek a Roman Dragoun. Uskupení se však už v roce 1989 rozpadlo.

Po sametové revoluci Pavel Pelc podnikal a v roce 1992 začal koncertovat s obnovenou skupinou Progres 2. V roce 2018 s ní vytvořil poslední studiovou nahrávku Tulák po hvězdách.

„Pavel Pelc se odešel ‚toulat po hvězdách‘, ale jeho dílo tady zůstává. Myslím, že jeho Píseň o jablku nebo Vracím se k tobě budou k radosti nás všech v brněnském rockovém éteru znít ještě hodně dlouho,“ věří radní pro kulturu Marek Fišer.

Poslední rozloučení se zesnulým se uskuteční ve čtvrtek 29. července 2021 ve 14 hodin v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů v Žabovřeskách.