Veřejnosti se otevírá Café Semler

Plzeňská kavárna Café Semler je dalším prostorem Semlerovy rezidence na Klatovské třídě 110, který se otevírá návštěvníkům.

Místem k setkávání a zastavení se v adventním čase může být nová plzeňská kavárna Café Semler, která byla otevřena v Semlerově rezidenci 1. prosince 2022. Historický bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových, vystavěný na základě návrhu architekta Adolfa Loose, byl zpřístupněn veřejnosti po celkové rekonstrukci 19. září 2022 a prohlídkové trasy jsou po celý podzim velmi žádané. Dlouho očekávaná kavárna je k dispozici nejen návštěvníkům prohlídek, ale i široké veřejnosti. Může také plnit funkci komunitního kulturního centra pro obyvatele plzeňské oblasti Bory. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Interiér kavárny navrhli architekti Jaromír Veselák a Jan Toman, kteří se inspirovali právě architektem Loosem, jenž kombinoval luxusní prvky s přírodními materiály a často také v interiéru použil výrazné barvy. Kavárna je zařízena v kombinaci červené a šedé barvy s přírodním obložením z dubu, ze kterého je i nábytek z dílny KOŽELUHA – ČESKÝ TRUHLÁŘ s. r. o., Plzeň. Celému prostoru dominuje svatební fotografie Adolfa Loose a jeho třetí ženy Kláry Beckové, centrem kavárny je bar obložený ze zbytků původních dveří z domu, které jsou poskládány ve stylu ‚patchwork‘. Stejný prvek je použit také v návštěvnickém centru na obklad pultu recepce.

Západočeská galerie navázala spolupráci s provozovatelem kavárny Pappa Coffee, který má vlastní pražírnu kávy a bude mít ve své péči také kavárnu Café Semler. Kromě kávy a dalších nápojů kavárna nabízí domácí zákusky i sendviče; od Nového roku budou v nabídce také snídaně. Kavárna má své stránky na sociálních sítích Café Semler, kde bude vedle aktuální nabídky i program akcí v kavárně a Semlerově rezidenci. U příležitosti slavnostního otevření byly vydány ‚kavárenské noviny‘, ze kterých četli jejich tvůrci T. Hausner a J. Hlobil, zazněla stylová kavárenská hudba v podání M. Karpíška a J. Koptíka a zatančila ‚kávová pěna‘ představovaná baletkou DJKT. Provozovatelé kavárny Adam Gajdoš a Zdeněk Gajdoš jsou zárukou nejvyšší kvality připravované kávy. Café Semler se může stát komunitním centrem, kde se návštěvníkům vedle občerstvení dostane výběr z kulturního menu, které nabídne prohlídku interiéru Semlerovy rezidence nebo přednášku, koncert či tvůrčí dílnu. Prostředí je tedy více než příhodné k tomu, aby se zde usadil kavárenský duch. To však záleží nejen na provozovateli, nabízeném sortimentu a programu, ale hlavně a především na návštěvnících.

Vstupenky na prohlídky historického interiéru Semlerovy rezidence jsou v prodeji na www.semler.cz a www.adolfloosplzen.cz, jakož i v návštěvnickém centru Semlerovy rezidence. Tam jsou také k zakoupení vánoční dárkové poukazy.

Kavárna Café Semler je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Prohlídky pro veřejnost se konají od 23. září 2022 v pátek a sobotu od 10 do 18 hodin.

Individuální skupiny po telefonické dohodě i v jiné dny.