Virtuální prohlídka domu architekta Karla Hubáčka

Virtuální prohlídka umožňuje návštěvníkům prozkoumat dům architekta Karla Hubáčka, autora známého Ještědu. Severočeské muzeum v Liberci připravilo 3D skenování interiérů a exteriérů domu, který sloužil jako Hubáčkův domov.

Krás a inovativita architekta Karla Hubáčka, autora známého Ještědu, se nyní může zjevit přímo v obývacích pokojích lidí na celém světě. Díky virtuální prohlídce, kterou připravilo Severočeské muzeum v Liberci, mohou milovníci architektury prozkoumávat Hubáčkův montovaný dům, který byl jeho skutečným domovem. Neuhlazenou krásu tohoto architektonického pokladu si můžete užít bez ohledu na denní dobu a z komfortu vaší gauče. Vítejte v domě autora Ještědu, připojte se k nám na virtuální prohlídku a odhalte Hubáčkův dům.

V roce 1960 navrhl Hubáček spolu s Vlastimilem Čedem, Josefem Patrmanem a Václavem Bůčkem tento jedinečný dům, jenž leží v libereckých Lidových sadech. Nyní si mohou návštěvníci prohlížet různé oblasti domu, včetně kuchyně, koupelny, schodiště a zahrady, a to vše bez toho, aniž by narušovali ticho a klid tohoto historického místa.

Severočeské muzeum v Liberci převzalo správu nad domem koncem minulého roku. Jeden z prvních kroků, které s ním podniklo, bylo 3D skenování jeho interiérů a exteriérů, což umožnilo vytvořit tuto virtuální prohlídku. Kromě náhledů na různé části domu mohou návštěvníci prostřednictvím prohlídky získat další informace o uměleckých dílech umístěných v domě, včetně jmen obrazů, jejich autorů a data jejich vzniku.

Jiří Krček, ředitel muzea, sdělil, že dokumentace domu plní několik účelů. Kromě detailního zaznamenání současného stavu budovy slouží 3D skeny jako zdroj pro budoucí opravy a běžné stavebně-technické průzkumy. Muzeum plánuje do virtuální prohlídky v budoucnosti zahrnout další detailní informace o materiálech a konstrukci domu, stejně jako o jeho barevnosti a uměleckých dílech.

Královstvím domu je nejen liberecký architekt, ale také jeho díla a ocenění, včetně originální Ceny Augusta Perreta. Tato a jiná ocenění budou představena v rámci chystané výstavy v Severočeském muzeu, jež poběží od 12. června tohoto roku až do 6. března příštího roku.)