Vybíráte nový koberec? Na tyto aspekty určitě nezapomeňte

Podlahová plocha je v každém interiéru velmi důležitá a její vzhled i užitné vlastnosti nelze opomínat. Tuto skutečnost si bezesporu majitelé mnohých objektů uvědomují a rozhodně dbají na to, aby byl jejich byt či dům z tohoto pohledu maximálně elegantní a funkční. Na mnohých podlahách se i v současné době setkáme s koberci. Právě ony mohou hrát prim. Rozhodně nepatří do starého železa, jak by se mnozí lidé mohli mylně domnívat. Pokud o novém koberci uvažujete, nepřestávejte číst, v následujícíc

Kusové, nebo celoplošné koberce?

Na tuto otázku byste si měli odpovědět hned na začátku jako první. Oba dva typy mají své přednosti, ale také zápory. Jestliže máte rádi velké koberce, nebojte se těch celoplošných. Doby, kdy nevypadaly příliš moderně a evokovaly spíše starší charakter interiéru, jsou již naštěstí dávno pryč. Vybírat je možné hodně zajímavé modely třeba s krátkým vlasem. U kusových se také setkáte s originálními motivy, jež doplní jiný druh stávající podlahy, na níž budou položeny.

Design v mnoha variacích

Moderní koberce a třeba i předsíňové běhouny dokážou nabídnout spousty zajímavých motivů. Barevné spektrum je v podstatě nekonečné a stejně tak i počet nabízených vzorů. U kusových koberců si lze volit také spousty zajímavých tvarů. Klasicky se jedná zejména o menší obdélníky, kruhy a jiné tradiční geometrické obrazce. Ideálně je tvar přímo sladit s daným interiérem konkrétní místnosti. Preferovat můžete buď oblé, nebo hranaté tvary.

Praktické vlastnosti koberců

Také na ty je zapotřebí myslet, a to důsledně. Typická je kupříkladu zátěžovost koberců. Do veřejných prostor je zapotřebí volit modely, které snesou opravdu velké zatížení. Vždyť v různých halách a konferenčních místnostech je frekvence pohybu osob skutečně vysoká. Myslet je ale třeba i na okraje koberců a další aspekty.

Zdroj obrázku: KUPRYNENKO ANDRII / Shutterstock.com