Záchytné parkoviště na příjezdu z Fryštátu

Zlín plánuje zřídit další záchytné parkoviště na příjezdu z Fryštátu s cílem usnadnit dopravu a zvýšit komfort obyvatel. Parkoviště bude mít návaznost na dálnici D49 a jeho realizace se předpokládá mezi lety 2027-2028.

Pod názvem 'Zlín chystá další záchytné parkoviště, tentokrát na příjezdu z Fryštátu', se plánuje další významný projekt v rámci optimalizace silniční dopravy ve Zlíně. Tento krok si klade za cíl usnadnit dopravu a zvýšit komfort obyvatel města.

Podle náměstka primátora pro dopravu, pana Michala Ščeka, se nyní zaměřuje na vytvoření dokumentace pro stavební povolení. Projekt parkoviště bude mít návaznost na dálnici D49. Po otevření dálnice, by se do Fryštátu měl přesunout větší objem automobilové dopravy, která míří do Zlína.

Šček zdůraznil, že město plánuje implementovat modré zóny a po jejich zavedení bude obtížnější zaparkovat ve středu města. 'Cílem je chránit místní obyvatele a zvýšit jejich komfort,' řekl. Dodal, že hlavní problémem Zlína je, že ráno přijíždí většina aut a odpoledne odjíždí. Většinou se v autě nachází jen jeden člověk.

'Parkování u Fryštácké ulice bude zdarma, což je motivace pro řidiče, aby svá auta nechávali na okraji města a dále pokračovali vlakem, autobusem nebo městskou hromadnou dopravou,' řekl Šček. Uvedl, že jde o koncept P+R parkoviště, kde mohou řidiči přestoupit na městskou hromadnou dopravu. Na odbočce do Kostelce a Štípy by měly tedy přibýt nové zastávky a poblíž je i cyklostezka.

Podle náměstka primátora by parkoviště mělo být hotové nejpozději v letech 2027 až 2028. Nicméně ekologické organizace mohou zasahovat do časových plánů, pokud budou mít výhrady k záměru města.