Žáci dokázali, že řemeslo má zlaté dno

Na podporu zájmu o technické vzdělávání byl Plzeňským krajem vyhlášen již 10. ročník rukodělné soutěže „Řemeslo má zlaté dno“.

Hlavní ceny v soutěži získalo letadlo, kytara a šperkovnice s intarzií. Odborná porota tentokrát vybírala ze 70 výrobků, které přihlásilo 28 základních a 14 středních škol.

Soutěž Řemeslo má zlaté dno probíhala ve třech kategoriích – 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a 1. a 2. ročník SŠ. Na nejúspěšnější žáky čekaly hodnotné ceny v podobě notebooku, chytrého telefonu, tabletu či akční kamery.
V první kategorii zvítězil Pavel Ťupa z 1. základní školy Plzeň s jeho Letadlem, ve druhé kategorii vyhrála Kytara od Tomáše Nosála z 26. základní školy Plzeň. V kategorii středních škol porota vybrala jako nejlepší Šperkovnici s intarzií, jejímž autorem je Daniel Nejdr ze Střední školy a Základní školy Oselce. Kromě prvních třech míst v každé kategorii bylo uděleno i 7 zvláštních cen a 3 divácké ceny.

Slavnostní vyhlášení s předáváním cen vítězům se uskutečnilo 23. května za účasti hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda a dalších významných hostů v prostorách Techmania Science Center v Plzni. Program zpestřily svými vystoupeními děti z Dětského domova Staňkov a Dětského domova Domino Plzeň.

V rámci ocenění výrobků v soutěži „Řemeslo má zlaté dno" bylo předáno také ocenění studentovi Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni Jakubu Ševčíkovi za práci „Implementace hybridních trolejbusů a trolejového vedení do simulátoru dopravy SUMO“. Zároveň bylo za reprezentaci Plzeňského kraje na místě oceněno také 27 žáků středních škol, kteří dosáhli výborných výsledků v mezinárodních nebo celostátních soutěžích v technických oborech ve školním roce 2018/2019.

Získané ceny: 
    • místa 3x (notebook)
    • 2. místa 3x (chytrý telefon)
    • 3. místa 3x (poukázka na nákup elektroniky v hodnotě 2 000 Kč)
    • cena diváků 3x (akční kamera)
    • zvláštní ceny 5x (tablet)
    • ceny pro žáky SŠ – technické soutěže 27x (akční kamera)
    • pro ostatní - drobné ceny za účast