Žáci plzeňských škol přetvářejí odpadky a vyřazené věci na nové produkty

Dávno víme, že recyklace odpadu v našem světě nestačí – je třeba jej redukovat. Jedním z možných řešení je upcyklace, umělecká tvorba, která přetváří odpad na nové produkty.

 Díky sérii ekologických zážitkových workshopů, které připravil spolek PaNaMo spolu s Nadačním fondem Zelený poklad, si upcyklaci vyzkoušejí žáci a studenti plzeňských škol. Jejich úkolem je vytvořit z odpadků a materiálů určených na vyhození nový originální výrobek. Workshopů se postupně zúčastní studenti několika základních a středních škol. Všichni se pak sejdou 23. 3. od 10:00 do 12:00 na závěrečné Eco Party v Café Papírna, kde budou své výrobky prezentovat ostatním a také veřejnosti. 

Workshopy staví na bezprostředním zážitku a akci a vedou je zkušené lektorky Martina Dobiášová a Masha Černíková. „Zaměřujeme se na možnosti opětovného využití materiálu, který bychom běžně chápali jako odpad. Pro nás se však stane cennou surovinou. Účastníci si na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je, stát se designérem, tvůrcem, a především zodpovědným spotřebitelem,“ upřesnila Martina Dobiášová.

Lektorky nejprve s účastníky probírají problematiku předcházení vzniku odpadu, jeho opětovné využití, recyklaci, udržitelnost nebo obnovitelné zdroje. Účastníkům nabídnou odpadky - textil, tiskoviny, elektroniku, obaly a další předměty a připomenou postupy jako upcyklace nebo DIY (udělej si sám). Inspirují se v tradičních výtvarných postupech, ale i u oblíbených influencerů na sociálních sítích. Účastníci se rozdělí na designéry, vynálezce, propagátory i tvůrce a sami navrhnou nejen využití materiálu, design nového výrobku a výrobní postup, ale i propagaci nebo obal. Společně vytvoří vlastní originální produkt.

„Věříme, že trvalá změna přichází pouze změnou myšlení a postojů. V širším měřítku program ukazuje, jak dopad takové akce – jako je přijetí zodpovědnosti za vlastní budoucnost – roste, pokud tak začne jednat celá skupina,“ řekla Masha Černíková.

Sérii workshopů slavnostně uzavře ve čtvrtek 23. 3. od 10:00 Eco Party TRASH? FRESH! v Café Papírna. Prezentace tvorby a postupů, setkání účastníků, sdílení nápadů v patřičném ozvučení a projekci budou moderovat obě lektorky. Eco Party bude přístupná nejen tvůrcům, ale i jejich blízkým a také návštěvníkům z řad veřejnosti. Vstup je zdarma.

Program TRASH? FRESH! je už čtvrtým ze série zážitkových workshopů, které pro plzeňské školy připravuje spolek PaNaMo. V rámci festivalu Můj život s… se v předchozích letech uskutečnily workshopy na téma nomofobie (závislosti na mobilním telefonu) a ve spolupráci s Nadačním fondem Zelený poklad proběhly programy zaměřené na ekologii (Nové místo a Moje cesta). „Program TRASH? FRESH! navazuje na předchozí úspěšné projekty, které jsme podpořili. Názory mladých lidí jsou pro nás velmi zajímavé. Závěry z workshopů Moje cesta, zaměřených na dopravu, například posloužily jako podklad pro momentálně zpracovávaný Generel veřejné dopravy a Generel cyklodopravy města Plzně,“ řekla předsedkyně správní rady Nadačního fondu Zelený poklad Lucie Davídková.

Spolek PaNaMo připravil v roce 2022 pro mladé publikum v rámci festivalu Můj život se školou také scénické čtení Ty se neztratíš. Vytvořila jej režisérka Martina Dobiášová ve spolupráci s Krajským centrem vzdělávání Plzeňského kraje - INFO KARIÉRA. Během svého rezidenčního pobytu sesbírala autentické výpovědi žáků devátých tříd a maturantů, kteří stojí před závažným rozhodnutím o svém budoucím povolání, a vtělila jim podobu autorského uměleckého textu. Tato inscenace se stala podkladem i pro vzdělávání kariérových poradců a poradkyň na základních a středních školách v Plzeňském kraji. Scénické čtení v prostorách Moving Station bude pro vzdělávající se poradce i žáky z několika škol netradiční a jedinečnou součástí jejich vzdělávací cesty, při které se pedagogové a studenti setkají a téma zažijí společně, prostřednictvím inscenace.

„Těší nás, že naše akce oslovují mladé lidi i jejich pedagogy. Studenti se díky nim učí komunikovat s ostatními, lépe si vyměňovat názory a uvažovat o problémech současného světa,“ uvedla ředitelka spolku PaNaMo Marcela Mašínová.

TRASH? FRESH! 

zážitkové workshopy s tématikou upcyklace a závěrečnou Eco Party 

10. – 16. 3. 2023 workshopy, Moving Station

23. 3. 10:00 – 12:00 závěrečná Eco Party, Café Papírna, vstup zdarma