Zahradníci se pustili do úprav areálu zahrady 22. mateřské školy

Zahrada MŠ v Mánesově ulici 67 v Plzni přivítá děti v novém kabátu. V uplynulých dnech se do práce dali zahradníci, upravují terén, vysazují stromky, květiny a keře podle nového architektonického návrhu.

Ten nechal městský obvod pro zahradu školky zpracovat.

„Úprava zahrady navazuje na celkovou rekonstrukci památkově chráněného oplocení realizovanou v loňském roce a jedná se tedy o další z řady investic do úprav areálů našich školek. Mateřská škola v Mánesově ulici má krásnou rozlehlou zahradu, kterou jsme se rozhodli upravit tak, aby byla obnovena zejména keřová výsadba zahrady podél opraveného oplocení směrem do ulic Mánesova a V Bezovce. Počítáme také s umístěním nových herních prvků,“ říká první místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Petr Baloun. 

„Po nutném kácení dožilých a nebezpečných vzrostlých stromů jsme si velmi přáli znovu ozelenit naši školní zahradu, zejména výsadbou nových stromů, které nám v budoucnu poskytnou stín a keře podél oplocení vytvoří zelenou bariéru před rušnou komunikací,“ říká ředitelka mateřské školy Monika Ženíšková.

Pás mezi stromy a plotem právě na rohu ulic Mánesova a V Bezovce bude doplněn kvetoucími keři, které pohledově odcloní frekventované komunikace a omezí tak prašnost a hlučnost. V úseku mezi budovou a plotem poblíž vstupu, vznikl po rekonstrukci oplocení úzký záhon, kde se objeví nejen kvetoucí keře, ale i trvalky včetně jarních cibulovin. Dále se také počítá s výsadbou několika ovocných stromů.

„Děti velmi rády zahradničí, už nyní pěstují bylinky, zeleninu a díky tomuto projektu se budou moci starat o nově vysazené jablůňky. Zahrada bude doplněna účelnými přírodními hracími koutky. Nejvíce se děti těší na ´vaření´ v prostorné venkovní dřevěné kuchyňce,“ doplňuje Monika Ženíšková.

Mezi novými herními prvky najdou děti kromě dřevěné kuchyňky také například spirálovou lavičku nebo vodní hry. „Zvelebování a zlepšování prostředí v mateřské škole tímto nekončí, protože v plánu máme rekonstrukci zahradního skladu a vybudování dílny pro výchovu manuálních schopností dětí. K tepelné pohodě jistě přispěje i plánovaná komplexní rekonstrukce problémové a neefektivní vytápěcí soustavy,“ uzavírá první místostarosta Petr Baloun.