Zájem o Akademii hotelnictví neklesá, přihlášek je víc než loni

Hotelnictví zažívá vinou pandemie těžké časy, přesto ale zájem o studium na plzeňské soukromé střední škole zaměřené na tento obor neklesá.

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu přijala v prvním kole dokonce o několik přihlášek víc než v loňském roce. Hlásí se jak uchazeči o maturitní obory hotelnictví, cestovní ruch a podnikání, tak i zájemci o učební obor kuchař – číšník.

Škola se letos chystá přijmout více než 90 studentů a učňů. „Potěšilo nás, že naši uchazeči i jejich rodiče vnímají hotelnictví a cestovní ruch jako perspektivní obory s budoucností a věří stejně jako my, že současná krize způsobená pandemií brzy skončí,“ říká ředitelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Mgr. Jana Linhartová. Studenti podle ní na škole oceňují především přátelskou a vstřícnou atmosféru a vyučování zaměřené na praktické dovednosti. V průběhu studia mají možnost učit se od těch nejlepších kuchařských mistrů, mezi kterými nechybí známé osobnosti jako Zdeněk Pohlreich či Filip Vracovský. V době před pandemií absolvovali studenti praxe ve vyhlášených pražských restauracích jako Café Imperial nebo Ambiente, získávali vědomosti v zahraničí, například v Itálii a v Německu, úspěšně se zúčastňovali kuchařských a barmanských soutěží či pořádali vlastní cestovatelský festival.

I když koronakrize řadu aktivit dočasně omezila, podařilo se v loňském roce studentům 2. a 3. ročníku oboru cestovní ruch uspět v konkurzu a v létě absolvovali dva měsíce praxe jako animátoři v luxusních hotelových resortech v oblasti Středozemního moře.

V současném školním roce učitelé soustřeďují své úsilí na kvalitu online výuky. „Snažíme se, aby i distanční vyučování bylo pro žáky zajímavé a motivovalo je. Uskutečnily se hodiny češtiny či dějepisu, které probíhaly formou únikové hry. Oblíbené jsou také online kurzy, kde se žáci učí krok za krokem praktické dovednosti, třeba jak správně dranžírovat pstruha,“ vysvětluje Mgr. Jana Linhartová.

Přijímací zkoušku pro maturitní obory ředitelka Akademie hotelnictví uchazečům v letošním roce prominula, protože i přes rostoucí zájem nebyla v prvním kole přijímacího řízení kapacita školy zcela naplněna a zbývá ještě několik volných míst na obor hotelnictví a učební obor kuchař - číšník. Zájemci o učební obor kuchař-číšník přijímací zkoušku nekonají.

Akademie hotelnictví a cestovního ruchu působí v Plzni jako soukromá střední škola a střední odborné učiliště už víc než dvacet let. Své studenty připravuje především pro práci ve všech oborech gastronomie. Vychovává manažery hotelového provozu, kuchaře, číšníky, průvodce v turistickém ruchu a animátory. Mnozí absolventi si už dobyli významné posty ve svém oboru, dvě třetiny absolventů pokračují ve studiu na vysoké škole.