Základní škola Klausova slavnostně otevřela novou přírodopisnou učebnu

Základní škola Klausova v Praze 13 představila novou přírodopisnou učebnu, která disponuje jak vnitřní, tak venkovní částí.

Speciální prostory pro studium se podařilo vybudovat díky podpoře z Operačního programu Praha – Pól růstu ČR v hodnotě 2,5 milionů korun.

„Neustálé investice do školních budov a kvality vybavení jsou nekončící misí naší radnice. Nová přírodovědná učebna skvěle kombinuje klasické poznávání přírody s moderními technologiemi a věřím, že se žáci z této školy budou na hodiny přírodovědy těšit,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Venkovní učebna se nachází v atriu mezi budovou prvního a druhého stupně. V rámci projektu zde byly upraveny betonové bloky a zeleň tak, že vznikla zajímavá bioklimatická pergola. Součástí venkovní učebny se stala také sada senzorů Pasco, které jsou systematicky rozmístěny v celém prostoru a jejichž prostřednictvím mohou žáci a pedagogové získávat informace pro různá pozorování a zkoumání přírody.

Vnitřní učebna přírodopisu prošla celkovou rekonstrukcí včetně elektroinstalace, osvětlení a podlahové krytiny. Byla vybavena novým nábytkem na míru, kdy každá lavice má panel s datovým připojením i elektrické zásuvky. Mezi lavicemi se nachází středový pult s dřezem a úložným prostorem pro mikroskopy. Na čelní stěně je umístěna interaktivní tabule s výškově nastavitelným pojezdem. Nová Wifi síť a LAN konektivita učebny a softwarové řešení umožňují rychlý a bezpečný přenos údajů z vnějších měření a pozorování přímo do vnitřní učebny.

„Poznávání toho, jak funguje příroda, je základní podmínkou, jak rozumně a současně účinně o ni pečovat. Nová učebna určitě zpestří výuku a zájem žákyň a žáků jsme mohli vidět už dnes. Právě propojení výuky a sběru údajů „v terénu“ pomocí soudobých informačních technologií není ani dnes úplně běžné,“ potvrdila místostarostka MČ Prahy 13 Marcela Plesníková.