Zaměstnanci plzeňského magistrátu darovali rekordní množství oblečení a obuvi

S rekordním zájmem se letos setkala charitativní sbírka Ukliď šatník!, kterou mezi zaměstnanci plzeňského magistrátu, městských obvodů, ale i spřátelených organizací uspořádal magistrátní odbor sociálních služeb.

Z meziskladu v Kopeckého sadech 11 se odvezlo více než 170 velkoobjemových pytlů a krabic darovaného oblečení, bot, bytového textilu, hraček nebo sportovního vybavení, což je o 50 pytlů více než vloni. Po vytřídění věci směřovaly do Humanitárního skladu Diecézní charity Plzeň. Ta je rozdělí lidem, kteří pomoc potřebují. Třetí ročník akce Ukliď šatník! se konal pod záštitou primátora města Plzně Pavla Šindeláře. Sbírka trvala od 1. do 10. února, nyní může veřejnost darovat věci přímo charitnímu šatníku, humanitární sklad je v Cukrovarské ulici otevřen každý pracovní den.

„Velmi intenzivně vnímáme dopady přetrvávající koronavirové krize a zároveň nepříznivých ekonomických prognóz pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, ať už jsou jimi rodiny samoživitelů, rodiny s více dětmi, osaměle žijící senioři nebo další potřební. Vlivem těchto skutečností vzniká zvýšená poptávka po zcela běžných věcech denní potřeby, čímž dochází ke ztenčení zásob v organizaci zajišťující již po mnoho let materiální pomoc osobám a rodinám v tíživé životní situaci. A jsem opravdu rád, že na výzvu města, i díky spontánnímu šíření po sociálních sítích, reaguje vstřícně každým rokem více a více týmů, ale i anonymních dárců, a okruh solidárních partnerů se rozšiřuje,“ přiblížil podstatu výzvy primátor města Plzně Pavel Šindelář.

„Akce Ukliď šatník! je napříč celým úřadem značně populární. Jak se ukazuje, vyhlášení výzvy většinu lidí donutí udělat si pořádek ve skříních s vědomím, že nemilosrdným úklidem pomohou doplnit zásoby jediného plzeňského humanitárního skladu provozovaného Diecézní charitou Plzeň. Zaměstnanci odboru sociálních služeb během deseti dnů roztřídili a naplnili více jak 170 velkoobjemových pytlů a krabic, kde vedle oděvů nechybělo nádobí, povlečení, deky, boty různých velikostí nebo tašky a batohy. Množství věnovaných věcí je letos opět rekordní a mě velmi těší, že nejen naši zaměstnanci, ale i neúřední veřejnost se s nevídaným zájmem připojují k mottu sbírky – že i malá pomoc pomůže a dobrý pocit je k nezaplacení,“ doplnila náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Z humanitárního skladu rozdělí věci zaměstnanci Diecézní charity Plzeň těm, kteří je nejvíce potřebují. Jsou to nejen lidé bez domova, ale také nízkopříjmové rodiny, rodiče samoživitelé, osamělí senioři nebo ti, kteří jsou přímo ohroženi existenčními problémy. „Mám velkou radost z toho, že odbor sociálních služeb opakovaně organizuje tuto akci. Je úžasné pracovat s lidmi, kteří vnímají potřeby těch, jež se složitě potýkají se svým životem a kterým charita pomáhá hledat cestu. Je skvělé, že lidé ctí soudržnost a dokážou společně pomáhat. Stejně tak mám velkou radost i z nedávné sbírky bot mezi plzeňskými zastupiteli iniciované náměstkem Davidem Šloufem a organizované odborem dostupného bydlení a sociálního začleňování. Vážím si všech organizátorů a děkuji těm, kteří se zapojili a pomohli,“ řekl Jiří Lodr, ředitel Diecézní charity Plzeň.

Kromě zaměstnanců magistrátu a městských obvodů se do sbírky opět vydatně zapojili pracovníci a příznivci Aktivity centra v Krašovské ulici. Nemilosrdný úklid skříní provedli také zaměstnanci EUC Kliniky v Plzni, která se tak stala novým partnerem projektu pro letošní rok. Město Plzeň děkuje všem za darované věci.

Se skončením akce Ukliď šatník! ale možnost darovat nepotřebné a stále ještě funkční oblečení nekončí. Všichni, kdo by chtěli takto pomoci, mohou v průběhu celého roku přinášet věci do Humanitárního skladu Diecézní charity Plzeň, jenž sídlí v Cukrovarské ulici 16. Ten je otevřený každý pracovní den v časech: pondělí a středa 9–12, 13–14:30 hodin, úterý a čtvrtek 9–12, 13–17 hodin, v pátek 9–12 hodin. Aktuální výzvy charitního šatníku a humanitárního skladu je možné sledovat na www.dchp.cz.

Sbírku Ukliď šatník! organizoval odbor sociálních služeb potřetí. Poprvé ji uspořádal v dubnu 2020 v reakci na nedostatečné zásoby v humanitárním skladu, tehdy se podařilo shromáždit více než 60 velkoobjemových pytlů oblečení a bot. V loňském roce se sbírka konala už v únoru v důsledku arktických mrazů, které zasáhly Českou republiku. Výtěžek sbírky byl dvojnásobný, darovanými věcmi se naplnilo přes 120 velkých krabic a pytlů.