Američané navštívili Plzeň, vítaly je davy lidí. Konvoj projede ve středu

„Je pro nás velkou ctí být u tohoto momentu,“ přivítal ve středu v Plzni primátor města Martin Zrzavecký zástupce konvoje americké armády.

 Spolu s dalšími členy vedení radnice přijal krátce po obědě patnáctičlennou skupinu vojáků Spojených států amerických v čele s velitelem konvoje Timothy Paymentem. Setkání se účastnil velvyslanec Spojených států amerických v České republice J. E. Andrew H. Schapiro, náměstek ministra obrany České republiky Daniel Koštoval, kardinál Dominik Duka a další hosté.  Po návštěvě zástupci města, vojáci i hosté přejeli položit květiny k pomníku Díky, Ameriko!, kde uctili památku padlých amerických vojáků za 2. světové války. Před radnicí i u pomníku vojáky vítaly davy lidí.

„Je to pro nás jakýsi předvoj v okamžiku, kdy se připravujeme na 70. výročí osvobození města Plzně americkou a belgickou armádou. Jsem velice rád, že společně se současnými americkými vojáky můžeme uctít památku veteránů a padlých za osvobození města,“ řekl primátor. Průjezd amerického konvoje Českou republikou podle jeho slov jasně ukázal, jaký je vztah Čechů k americké armádě a podpoře sil NATO. „Rozptýlil jakékoliv domněnky o tom, že nejsme součástí NATO. O to silnější je vztah města Plzně k americkým vojákům a jejich historii,“ doplnil.

„Toto cvičení ukázalo několik věcí. Zaprvé dokládá, že armáda dokáže přesouvat velké množství techniky a velké množství osob na dlouhé vzdálenosti, přes hranice několika států, a to rychle a bezpečně. Zadruhé ukázalo, že spojenecké síly a země v rámci NATO dokážou spolupracovat velmi dobře,“ řekl přítomným velvyslanec J. E. Andrew H. Schapiro. Výborným příkladem je podle jeho slov to, jak se zapojila Česká republika. „Snad nejdůležitější ale je, že tato operace ukázala, kde jsou srdce Čechů,“ dodal velvyslanec. Podle něj je úžasným zážitkem vidět, že Češi jsou jasně nakloněni myšlence NATO a podporují Spojené státy americké. „Vidět to tady v Plzni, to je pocit, který nelze popsat, tady v Plzni je to vždy nejvýraznější,“ uvedl.

Za vřelé přijetí na radnici i za přijetí občany poděkoval také velitel konvoje Timothy Payment. Přivítání ze strany Plzeňanů označil za velmi milé. Konvoj americké armády se v těchto dnech přesouvá v rámci cvičení sil NATO přes území České republiky na základnu v Německu.

Předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek neskrýval svou radost nad průběhem úterního dne a vyzval občany, aby se ve středu připojili ke společné zdravici konvoje "amerických dragounů" na dálničním obchvatu u Plzně. „Mnozí Plzeňané pomohli vytvořit skvělou atmosféru při přivítání zástupců Armády Spojených států.  Proto budu moc rád, pokud spolu s námi přijdou také pozdravit projíždějící konvoj "amerických dragounů" na dálniční obchvat u Plzně. K tomu účelu jsme vybrali první lávku přes dálnici za sjezdem u Ejpovic směrem na Rozvadov. Dá se na ni dostat pouze po cestě z Tymákova. Viz odkaz:http://www.mapy.cz/s/gSan. Konvoj by měl projet mezi 7h a 9h.  Pokud by někdo potřeboval na dané místo dopravit, sraz máme v 6h30 před obvodní radnicí na Slovanech. Smyslem celé akce je vyjádření podpory našim spojencům v NATO, vyjádření jednoty a symbolické poděkování za to, co pro demokracii v Evropě za posledních sto let udělali,“ zve na zítřejší akci všechny zájemce Ondřej Ženíšek.