Zemřel Belgičan Valere Gustin, který osvobozoval Plzeň

V sobotu 5. listopadu zemřel ve věku 98 let pan Valere Gustin, jeden z posledních veteránů belgického 17. střeleckého praporu, který pomáhal v květnu 1945 osvobozovat také Plzeň.

Letos mával z džípu při Slavnostech svobody a ještě před necelým měsícem se zúčastnil slavnostního odhalení pamětnídesky, kterou Plzeň věnovala právě 17. střeleckému praporu v Lutychu (Liege), odkud většina jeho příslušníků pocházela.

 „Dnes jsem s velkým zármutkem přijal smutnou zprávu, že nás navždy opustil Valere Gustin, jeden z hrdinů, kteří v druhé světové válce riskovali své životy v boji za naši svobodu. Je mi to obrovsky líto. I když už se nikdy nesetkáme, Valere Gustin navždy zůstane v našich srdcích. Upřímnou soustrast rodině,“ reagoval primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Informaci o úmrtí pana Gustina poskytla Pavla Kocourková, která je v kontaktu s belgickými veterány. Město Plzeň připraví kondolenci rodině a v pondělí 7. listopadu položí primátor smuteční květiny k pamětní desce věnované belgickým veteránům, jež se nacházív objektu radnice na náměstí Republiky 1.