Zimní olympiáda dětí a mládeže startuje, vlajkonošem je Špaček

V neděli 22. ledna 2023 slavnostním zahájením v duchu olympijských her odstartují Hry X. zimní olympiády dětí a mládeže, jejichž centrem bude Špindlerův Mlýn v Královéhradeckém kraji.

Hry pod hlavičkou Českého olympijského výboru potrvají do pátku 27. ledna 2023. Celkem jde o 20. ročník olympijských her pro děti a mládež. Plzeňský kraj vysílá 117 sportovců. Vlajkonošem výpravy bude olympionik – vítěz z olympiády v Naganu 1998 Jaroslav Špaček.

Na programu letošních her je celkem 10 sportů: alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, skicross, snowboarding, šachy a běžecké lyžování zrakově postižených. „Slavnostní zahájení se koná v hokejové Aréně v Hradci Králové, centrum olympiády je ale ve Špindlerově Mlýně, kde budou probíhat soutěže v alpském lyžování, snowboardingu, skicrossu a budou se zde hrát také šachy. Běžecké soutěže budou v areálu ve Vrchlabí - Vejsplachy, lední hokej v Trutnově a Vrchlabí a krasobruslení v Nové Pace. Olympijský dům pak bude představovat hotel Volaréza ve Špindlerově Mlýně,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Plzeňský kraj vysílá na X. zimní olympiádu celkem 117 sportovců a 29 trenérů. Vlajkonošem výpravy kraje je olympionik, člen vítězného tým ČR na olympiádě v Naganu 1998 Jaroslav Špaček. „Tradičně si úspěchy slibujeme od našeho hokejového týmu,“ dodává Vladimír Kroc.