Zoo Praha odchovala vzácného papouška orlího. Jí převážně ovoce

Z vůbec prvního odchovu trichy orlího v zoologických zahradách v kontinentální Evropě se v těchto dnech raduje Zoo Praha.

Po celém světě se tito vzhledem velmi zvláštní papoušci chovají v zoo jen vzácně. Mláděti odchovávanému v zázemí jsou nyní téměř dva měsíce a chovatelé jej musí krmit každých pět hodin. Trichové mají na svém jídelníčku hlavně ovoce. I proto je jejich hlava částečně lysá – díky tomu si neumažou peří sladkými šťávami.

Papoušek tricha orlí je doma v deštných lesích nižších poloh novoguinejských velehor. Právě tady jej domorodci loví pro jeho červené peří, kterým si zdobí čelenky.

„Podle nedávného průzkumu Wildlife Conservation Society je kvůli uspokojení tamní poptávky zabito každoročně 8 % celkové předpokládané populace trichů orlích,“ přibližuje ohrožení tohoto druhu ve volné přírodě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Ochranáři přišli se zajímavou myšlenkou, jak trichy ochránit. Chtějí zajistit právě zachování čelenek z jejich peří a mezi obyvatele distribuovat naftalínové kuličky a další přípravky proti hmyzu, plísním a hlodavcům. Nebude tak třeba lovit trichy pro vyrábění nových.“

Trichové orlí nehnízdí v opuštěné dutině stromu jako většina ostatních papoušků.

„Pro stimulaci hnízdění si dutinu v tlejícím kmeni potřebují sami vyhloubit,“ popisuje přípravy pro úspěšný odchov kurátor ptáků Antonín Vaidl. „Připravili jsme jim tedy kmen a dutinu ještě zcela napěchovali hoblinami. Trichové si prokousali vstupní otvor a vynášeli hobliny z dutiny, čímž se evokovala právě tato hnízdní adaptace.“

Pohlaví mláděte zatím ještě není známé. Dospělé trichy orlí chová Zoo Praha v novoguinejské expozici Rákosova pavilonu.