Zvířecí záchranáři operovali labuť chycenou na háček

Je pátek 6. listopadu odpoledne, když ze služebního mobilního telefonu slyší šéf zvířecích záchranářů z Plzně Karel Makoň zoufalý ženský hlas svědkyně dosti nepříjemné události.

 „ Jsem u rybníka pod zbůšskou haldou a před mýma očima tady nějaký muž chytil na rybářský prut jednu z mladých labutí. Chvilku ji vodil po rybníku, pak ji přitáhl, vlasec odstřihl labuti u zobáku a zase ji pustil. Je tohle normální postup?“

 „Není!“ Zuří Makoň do telefonu z druhé strany a je opravdu rudý vzteky! „Tak on ji chytne, přitáhne k sobě, drží na břehu a nemůže zavolat, aby se to labuti z krku vyndalo? Co jako dotyčný myslel tím, že ustřihl návazec, navíc na kevlarové šňůře i s háčkem a obrtlíkem?  To je to nejhorší, co může být, a i kdyby háček labuť nějak zvládla, tak kevlarovou šňůru od háčku otočenou téměř až do žaludku a zakončenou obrtlíkem fakt nedá!“ burácí zvířecí záchranář do telefonu.

Obratem vytáčí v mobilu kolegu Radka Zemana, který pod haldu jezdí kontrolovat a odečítat vodní ptáky: „Radku, kdybys tam viděl jedno z těch dvou námi kroužkovaných mláďat, že se chová divně, tak ho prosím odchytni a přivez na stanici.“

No a to se opravdu v sobotu 7. 11. stalo. Radek mládě našel, odchytil a přivezl. "Podle RTG snímku jsme identifikovali polohu rybářského háčku i s návazcem a během několika málo minut byla mladá labuť na naší ošetřovně připravena k operaci jícnu. O tom, že to nebyla naše první operace tohoto charakteru, svědčí i skutečnost, že celý zákrok trval pouhých 35 minut a jizva na krku není delší než 3 cm," dodává Karel Makoň s tím, že více vidíte na přiložených fotografiích.

foto: desop