Zvířecí záchranáři z Plzně budují čapí hnízdo pro Národní muzeum

Pracovníci Kroužkovací stanice Národního muzea Praha, řemeslníci, muzejníci a další finišují na zoologických expozicích v nově zrekonstruované hlavní budově Národního muzea Praha na Václavském náměstí v Praze.

Kromě několika zajímavých a moderních expozic má být v jednom výstavním sále i napodobenina hnízda čápa bílého se dvěma neuvěřitelně věrnými preparáty čápů bílých.

"Jelikož se čapím hnízdům a čápům bílým věnujeme již přes 25 let, možnost vyrobit a dodat napodobeninu čapího hnízda přímo do Národního muzea jsme si nemohli nechat ujít," líčí šéf zvířecích záchranářů z Plzně Karel Makoň.

"Je to pro nás velikánská čest a zároveň i výzva. Na realizaci základního architektonického zadání pracujeme  již druhým rokem a vše je hlavně o sběru vhodného materiálu na výrobu hnízda.  Navíc vše se musí ošetřit proti hmyzu, plísním atd., a tak právě tento víkend jsme pokračovali v přípravě materiálu a jednotlivých dílčích komponentů projektu. Klacky bylo třeba připravit do mrazíren k hlubokému zmrazení a já vyrábím dřevěný model horní plochy hnízda, na který bude následně instalován další hnízdní materiál a čapí vejce i s oběma rodiči," popisuje Makoň.

 Není to ani zdaleka první hnízdo Plzeňáků tohoto typu. V minulosti vyráběli tři čapí hnízda pro film Jana Svěráka „Tmavomodrý svět“ a spolupracovali zejména s Českou televizí i na dalších tematických projektech.

 "Držte nám palce, ať vše klapne, počítáme, že zhruba do tří měsíců pojedeme do Prahy hnízdo přímo do expozice složit," usmívá se Karel Makoň.

foto: desop