2001 – Cheb: Průmyslový park dostal zelenou (TV Západ)

Pražská delegatura Evropské komise již odsouhlasila technickou část dokumentace pro výstavbu chebského Průmyslového parku. Tento závěr vyplývá z dopisu, který radnice obdržela od implementační agentury Centra pro regionální rozvoj.

"V tom dopise se píše, že nám s potěšením sdělují, že investiční sekce delegatury Evropské komise nemá dalších připomínek k technické části soutěžní dokumentace Studie proveditelnosti, vyjádření všech investů ke Studii proveditelnosti, zajištění spolufinancování investora a matici logického rámce," přiblížil obsah dopisu místostarosta Chebu Pavel Vanoušek.

Do konce letošního roku by tedy teoreticky mohlo dojít k vypsání mezinárodního výběrového řízení na dodavatele stavebních prací. Jelikož ale dokumentaci musí schválit ještě finanční sekce delegatury Evropské komise, která bude posuzovat především celkovou finanční rozvahu a způsob financování výstavby, termín vypsání veřejné soutěže bude muset být posunut až na začátek příštího roku. 

"My už jsme podnikli, právě po dohodě s Centrem pro regionální rozvoj, kroky k tomu, aby vyšel v tisku inzerát, kde bude avizováno, že bude vypsána veřejná obchodní soutěž na dodávku stavby "Průmyslový park Cheb". Mělo by to vyjít teď, ještě do konce měsíce v Obchodním věstníku," nastínil plán Vanoušek. 

Samotné budování inženýrských sítí a páteřních komunikací budoucí průmyslové zóny by mohlo být zahájeno již na jaře příštího roku. Výstavbu chebského Průmyslového parku, který má vyrůst na ploše zhruba 50 hektarů v blízkosti obchvatu města, finančně podpořily Evropská unie a český stát, a to konkrétně částkami 2 a jednoho milionu EUR. Celkové náklady se ale odhadují přibližně na 140 milionů korun, takže nemalou sumou, možná až čtyřicetimilionovou, bude muset přispět ze svého rozpočtu také město Cheb.