Zájem o nové byty v Brně roste. Poptávka je největší za poslední dva roky

Za první tři měsíce letošního roku se v Brně prodalo celkem 296 bytů v novostavbách v Brně. Oproti předchozím čtvrtletím se jedná o více než dvojnásobné množství realizovaných obchodů. Kupující přestali vyčkávat a zájem o nové byty se tak vrátil na čísla před začátkem války na Ukrajině.

Nabídkové ceny developerů se za poslední rok nezměnily a drží se na úrovni oscilující kolem 130 tisíc korun za metr čtvereční. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb společnosti IMPERA styl.

Image title

Nový rok přinesl skokový růst zájmu o nové byty

Oproti stejnému období vloni lidé pořídili 2,5krát více bytů.

Zatímco v průběhu loňského roku rostla poptávka po nových bytech velmi pozvolna, s počátkem roku 2024 došlo ke skokovému nárůstu zájmu. Již v lednu totiž vzrostly prodeje nových bytů na dvojnásobek oproti průměru posledních dvou let. V lednu se prodalo 110 bytů, v únoru 130 a v březnu 74. Celkově se tak v prvním čtvrtletí letošního roku realizovalo celkem 296 obchodů s novými byty v Brně.

Skokový nárůst zájmu o novostavby přikládáme zejména vlivu snížení základní úrokové sazby. K tomu kroku ČNB přistoupila po roce a půl v samém závěru roku. Symbolicky pár dní před Vánocemi tak nadělila investorům signál pozitivního vývoje. To se poměrně rychle odrazilo v poklesu cen hypotečních úvěrů i chuti kupujících investovat do nového bytu,“ popisuje impuls změny František Šudřich, výkonný ředitel společnosti IMPERA styl a autor analýzy.

Vliv poklesu úrokových sazeb na rychlé oživení nemovitostního trhu dokládají také data České bankovní asociace. V březnu poskytly banky hypoteční úvěry za 18 miliard korun, to je o polovinu více než ve stejném období loňského roku. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,19 %. Jsou tak nejlevnější od poloviny roku 2022.

Image title

Zdroj: Impera styl

Táhnou malé byty, jako první reagují investoři

Největší poptávka je aktuálně po menších bytech. Jednopokojové a dvoupokojové byty tvořily v uplynulém čtvrtletí více než 80 % všech prodejů. Přitom v loňském roce byla poptávka po malých bytech spíše na ústupu. „Nejrychleji na změny trhu reagují zpravidla investoři, kteří čekají na správné načasování koupě nemovitosti. Proto i v minulých měsících pozorujeme skokový nárůst zájmu o investiční byty – to bývají většinou právě garsonky a byty 2+kk,“ vysvětluje Šudřich.

Image title

Průměrná cena prodaného bytu v prvních třech měsících tohoto roku činila 6,5 milionu korun. Největší zájem kupujících byl o lokality Brno-střed, Brno-jih a Královo Pole. Nejlevnější nový byt se prodal za 2,9 milionu korun. Naopak za ten nejdražší dal kupující více než 24 milionů korun.

Současná nabídka je pestrá, pokles cen nahradila stagnace

V aktuálních nabídkách brněnských developerů můžete najít bezmála 1 500 nových volných bytů. Oproti předcházejícím kvartálům jejich počet mírně klesl. Ve stavu rezervace je evidováno zhruba 350 bytů. Ve zbytku roku lze očekávat setrvání dostatečné nabídky díky přípravě několika nových větších projektů. Současná průměrná nabídková cena činí 131 500 Kč.

Image title

Zdroj: Impera styl

Cenová úroveň se prakticky nemění od poloviny roku 2022. Ačkoliv se ale částky na cenovkách developerských projektů příliš nemění, reálné ceny bytů klesají. „Za minulé dva roky zaznamenala naše ekonomika inflaci přes 25 %. Zatímco prakticky vše ostatní reálně zdražovalo, ceny nemovitostí se neměnily. Postupně se tak stávají dostupnější i navzdory stabilním cenám. Stagnace vyrovnává překotný růst cen z let 2020 a 2021. Podíváme-li se ale na dlouhodobý trend, ukazuje se, že dvouletá přestávka růstu cen již tento náskok prakticky smazala. Lze proto očekávat opětovný mírný cenový růst,komentuje cenový vývoj Šudřich.

Průměrný jednopokojový nyní stavitelé nabízí za 4,6 milionu korun. Dvoupokojový byt pořídíte v průměru za 7, 2 milionu korun. Ceny třípokojových bytů v novostavbách se pohybují kolem částky 10,5 milionu korun a za více než tři pokoje zaplatí zájemci v průměru 14,4 milionu korun.

Průměrné ceny nabízených novostaveb v Brně

DispoziceO cenaO plochaO cena za m2
1+kk4 611 000 Kč34,3 m2137 300 Kč
2+kk7 229 000Kč56,4 m2127 900 Kč
3+kk10 500 000 Kč83,7 m2126 900 Kč
4+kk14 450 000 Kč114,0 m2127 000 Kč

Zdroj: Impera styl

Skupina IMPERA Styl
je skupinou společností podnikajících v oblasti rezidenčního developmentu v Brně. Společnost s více než 25letou tradicí se věnuje přípravě, realizaci a prodeji bytových a rodinných domů. Za své působení na brněnském trhu realizovala přes 2 100 bytů napříč městskými částmi. Mezi významné projekty skupiny patří například výstavba v Medlánkách, v lokalitě Sadová, bytové domy na ulici Milady Horákové a další. Společnost aktuálně dokončuje rezidenční projekt Sadová V Zahrádkách a realizuje projekty Rezidence Central Park na ulici Lidická a druhou etapu úspěšného projektu Triangl na ulici Podveská.

Ve vedení společnosti od listopadu roku 2021 působí Mgr. František Šudřich. Ten již od roku 2014 zpracovává pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb. Tiskové zprávy založené na těchto analýzách dříve vycházely pod záštitou developerské společnosti Trikaya. Od roku 2022 zprávy zpracovávané stejnou metodou a navazující na dřívější analýzy vycházejí pod značkou IMPERA Styl.

Metodika analýzy

František Šudřich monitoruje trh novostaveb v Brně v měsíčním cyklu již od roku 2014. Údaje v pravidelně publikovaných analýzách čerpají ze statistické databáze vycházející ze všech nabízených bytů v brněnských novostavbách. Zdrojem dat jsou online uveřejňované ceníky jednotlivých developerských projektů a developerů. Díky pravidelné aktualizaci reflektují získaná data nejenom aktuální stav nabídky, ale také vývoj prodejů a cen jednotlivých nemovitostí, a to na úrovni konkrétních bytů.

Zdroj textu a fotografií: TZ Impera styl