2002 – Sokolov: Město chce směnit lesy za pozemky v Jižním lomu (TV Západ)

V současné době zanedbaný městský lesopark v blízkosti soutoku Ohře a Svatavky by se do budoucna mohl opět stát oblíbeným cílem výletů obyvatel Sokolova. Místní radnice chce totiž tento areál od společnosti Lesy České republiky převzít a následně upravit.

Zrekultivované pozemky o rozloze zhruba 18 hektarů známé pod názvem Jižní lom převzal před několika lety od Sokolovské uhelné státní podnik Lesy ČR, a ty od té doby pustnou. Místní radnice proto již delší dobu s lesní společností, která má sídlo v Hradci Králové jedná o výměně areálu za městem vlastněné lesy, ale k dohodě prozatím nedošlo. 

"Můžeme, že Hradec Králové jed daleko a nějaké problémy Sokolova tak nějak nepálí," lakonicky shrnul příčinu problémů místostarosta Jaromír Dvořák. 

V posledních týdnech ale došlo při společných jednáních k určitému obratu a lesní společnost nakonec na výměnu příměstského parku s největší pravděpodobností přistoupí. Město jako protihodnotu nabízí lesy v okolí Svatavy a Podlesí, které mu před několika lety vrátil stát jako historický majetek. 

"V této době máme nového ředitele v Kraslicích, který je starý praktik. Myslím si, že došlo k souznění ducha, tzn. on má zájem se pozemků, které mu z hlediska Lesů k ničemu nejsou, se zbavit," dodal Dvořák. 

Pokud vše půjde bez komplikací, mohla by radnice areál příměstského parku, kde chce postupně obnovit lavičky a cesty, prořezat stromy a upravit travnaté plochy, získat ještě v průběhu letošního roku. V současné době si proto město nechává své historické lesy ocenit, protože hodnota směňovaných pozemků musí být vyrovnaná.