2003 – Cheb: Studie určí optimální obsazení průmyslového parku (TV Západ)

Do konce července bude mít chebská radnice k dispozici studii optimálního obsazení právě dokončovaného Průmyslového parku, kterou pro ni připravuje Ekonomická fakulta Západočeské univerzity.

Studie vzniká na základě doporučení pracovní skupiny pro obsazování zóny, kterou před časem vytvořila Rada města.

„Slibujeme si od toho, že budou přijata nebo navržena opatření, jak by město mělo vybírat investory, jakým způsobem by měl být sestaven kontaktní tým, jak by měly vypadat materiály, které budou tu průmyslovou zónu propagovat a jaké by měly být ceny pozemků,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Chebská radnice se rovněž přihlásila do programu akreditace průmyslových zón, který s cílem zkvalitnění prezentace vznikajících industriálních parků a jednání s případnými investory organizuje české Ministerstvo průmyslu.

„V rámci toho by měl být jednak proškolen pracovník a dále měly by být zpracovány materiály, kterými bude ta průmyslová zóna propagována,“ přiblížil místostarosta. 

Chebská radnice chce při obsazování průmyslového parku preferovat výrobní podniky, a to s co možná nejvyšší vytvořenou přidanou hodnotou. Ti by měli být při prodeji pozemků oproti zájemcům se skladovacími a obchodními aktivitami cenově zvýhodněni. Prioritou je také získání jednoho většího investora, který vytvoří alespoň 200 nových pracovních míst. Městu se přitom do této doby přihlásilo 13 zájemců.

„Jedná se o zájemce z oblasti výroby, tam jsou konkrétně čtyři zájemci. Převážná část zájemců je z oblasti skladování a dopravy zboží. To je šest zájemců a zbytek jsou zájemci, kteří by tam provozovali obchodní aktivity,“ vypočítal Vanoušek. 

Chebský průmyslový park o rozloze třiapadesát hektarů má být nedaleko obchvatu města dokončen již v říjnu letošního roku. Pro výstavbu nových podniků zde bude k dispozici pětatřicet hektarů pozemků. Zbývají. Část totiž tvoří komunikace a další potřebné zázemí.