2004 – Sokolov: Na Bohemii padne kvůli lýkožroutům až 1000 smrků (TV Západ)

Smrky napadené lýkožroutem začali v minulém týdnu likvidovat zaměstnanci technických služeb v lesoparku Bohemia za sokolovský autobusovým nádražím. Podle odhadů zde bude muset být poraženo několik stovek, možná až tisíc stromů.

„Jak masivní je napadení těch stromů?“ zeptal se redaktor. 

„Když se podíváte tady, já se pokusím odchytnout kousek kůry. Tady je třeba vidět. Na tom malinkém kousku je vlastně zhruba těch 5 centimetrů čtverečních je 6 brouků. Takže to masivní napadení tady opravdu je,“ ukázal dendrolog Tomáš Tlamka. 

Lýkožrout si za svojí oběť vybírá některé druhy smrků, například smrk lesní. Napadeným stromům začne hnědnout jehličí a postupně usychají. Areál Bohemia je zatím jedinou lokalitou, kde sokolovská radnice masivní výskyt lýkožrouta zaznamenala. Napadené stromy je nyní potřeba zlikvidovat co možná nejrychleji.

„Začne hezké počasí, brouci začnou lítat a zdravé stromy bychom mohli kácet třeba za tři až čtyři roky,“ varoval dendrolog. 

Kvůli velkému množství napadených stromů bude ale jejich likvidace trvat možná i několik týdnů a navíc si vyžádá nemalé náklady. Pokácené smrky se na Bohemii rovnou také pálí. Tímto způsobem se totiž nejlépe zamezí rozšíření nebezpečného hmyzu.

„Pokud vy ten strom přesunete jinam, brouk vylétne, napadne jiný strom. Pokud se z toho udělá něco, řekněme, že by se to použilo na štěpky ke keřům, tak taky prostě ty stroje nezničí toho brouka, protože ti jsou malincí,“ popsal Tlamka.

Po zlikvidování nynější kalamity bude proveden postřik zbývajícího porostu a poté budou na Bohemii rozmístěny feromonové lapače hmyzu.