2004 – Sokolov: Plánuje se výstavba podnikatelských inkubátorů (TV Západ)

Takzvaný podnikatelský inkubátor má vzniknout jako součást úprav prostoru mezi ulicemi Vítězná a Husitská v Sokolově. Tyto unifikované výrobní haly chce město pronajímat za výhodných podmínek začínajícím firmám.

Projekt podnikatelského inkubátoru počítá s tím, že za sebou seřazené výrobní haly budou mít také funkci protihlukové stěny, která oddělí dopravní ruch z blízké silnice od budované čtvrti rodinných domků. Zájemci o pronájem jednotlivých objektů zde z tohoto důvodu budou moci provozovat pouze adekvátní, nepříliš hlučné aktivity.

„My bereme, že to má být lehká průmyslová výroba, to znamená drobná řemeslná výroba a samozřejmě u té drobné řemeslné výrobě může být vzorková prodejna. Samozřejmě u toho může být drobný sklad atd.,“ přiblížil místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Stavba výrobních hal má stát zhruba 75 milionů korun. Realizace projektu je ale podmíněna získáním dotace z programu Evropské unie Phare. Finanční spoluúčast města by pak byla pouze pětadvacet procent. Stavět se tak začne nejdříve v příštím roce.

„Tak můžeme říci, že tam vznikne šest tzv. samostatných objektů a v podstatě jsou stejné. Pouze jeden je jakoby dvojnásobný, to znamená má asi přes 700 metrů čtverečních,“ popsal Dvořák.

V upravovaném prostoru Husitská Vítězná postupně vzniká také 47 zasíťováných parcel pro výstavbu rodinných domků. Do této doby jich už přitom bylo dokončeno zhruba dvacet.