Annínsko zve o víkendu na sklářské sympozium nebo na koncert Štěpána Raka

Na žánrově pestrý program zve o víkendu šumavský Annín a jeho nejbližší okolí.

Ve sklárnách v Anníně a sousedním Rajsku můžou lidé pozorovat tavení, foukání a broušení skla. Kostel Mouřenec nad Annínem zve na koncert Štěpána Raka nebo na komentovanou prohlídku. Zájemci si můžou také prohlédnout běžně nepřístupnou sklářskou hrobní kapli nad Annínem.

SKLÁRNY

V pátek 2. listopadu v 9.30 oficiálně začalo ve sklárně v Anníně IV. mezinárodní sklářské sympozium. Potrvá až do nedělního odpoledne. Tentokrát přijedou do Annína čeští a zahraniční studenti Katedry užitého umění – sklo Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pod vedením MgA. Marcela Mochala a studenti Ateliéru Design skla Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pod vedením doc. MgA. Petera Stanického a někteří další výtvarníci. Tématem letošního sympozia je Design nápojového skla.

„Podzimní sympozia jsou vždy radostným setkáváním se sklem, které podkresluje hučení sklářské pece a zvuk skla dotýkajícího se brusičských kotoučů. A uprostřed tohoto ruchu sedí obvykle velmi tiše malíři, pod jejichž štětci postupně vznikají nové dekory. A mezi nimi chodí návštěvníci, kteří se nemusí jen dívat na to, jak se z návrhu na papíru postupně stává skutečný skleněný předmět. V průběhu sympozia se zde každou minutu přirozeně rodí neformální dialog mezi návštěvníky, umělci a skláři,“ říká kurátorka sympozia sklářská historička Jitka Lněničková.

Mimořádně po oba víkendové dny bude tentokrát otevřená i brusírna s galerií Rajský dvůr v osadě Rajsko (poblíž annínského koupaliště). Práci brusičů nebo expozici starého šumavského skla tu lidé můžou obdivovat v sobotu i v neděli od 9 do 14 hodin.

KAPLE V ANNÍNĚ

Mimořádně přístupná bude o víkendu novogotická žlutobílá kaple nad sklárnou v Anníně. Opravená památkově chráněná kaple, pod kterou jsou pochovaní annínští skláři, zve na komentované prohlídky. Začínají v sobotu i v neděli v 10 hodin.

MOUŘENEC

Poprvé se dveře kostela otevřou v pátek 2. listopadu v 18 hodin při Mouřeneckých Dušičkách. „Jako každý rok vzpomeneme na zemřelé. Pobožnost v kostele a na hřbitově povede kněz P. Jenda Kulhánek. Na Mouřenci je přes 200 hrobů. Jen polovinu z nich někdo udržuje. Každý si může koupit svíčku a zapálit ji na některém z opuštěných hrobů,“ popisuje Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který o mouřenecký areál pečuje.

Jen o den později, v sobotu 3. listopadu, na Mouřenci poprvé vystoupí kytarový virutos, skladatel a profesor pražské AMU Štěpán Rak. Koncert začíná v 16 hodin a Mouřenec se jím připojí k oslavám 100. výročí vzniku Československa. Rak totiž přijíždí se svým novým koncertním projektem Domov můj, o kterém říká: "Je to můj příspěvek k výročí vzniku naší republiky. V pořadu zazní kytarová zpracování jak oblíbených písní T. G. Masaryka, tak i slavných Hašlerovek. Jelikož lípa je českým státním symbolem, zařadil jsem do programu například i své variace Tance kolem lípy. Jako závěrečné číslo pořadu jsem si připravil fantasii na naši i slovenskou národní hymnu." Vstupenky je možné zakoupit v kině Sušice nebo v IC Hartmanice a nebo přes internet na: www.sirkus.cz. Vstupenky budou k dostání i na místě před koncertem.

Od letošního roku zavedl spolek Přátelé Mouřence pravidelné komentované prohlídky kostela a kostnice. Také o tomto víkendu začíná výklad o historii a současnosti této památky v sobotu v 11 hodin.

VŠE PROPOJÍ KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA

Pro turisty, kteří chtějí využít při návštěvě průvodce, je připravená už tradiční komentovaná procházka Po stopách annínských sklářů. Sraz účastníků je v sobotu v 9 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. Po návštěvě sklárny, kde bude v té době sklářské sympozium, bude vycházka pokračovat návštěvou sklářské hrobní kaple, další zastávkou bude kostel na Mouřenci a putování vyvrcholí návštěvou brusírny a galerie v Rajsku. „Procházka je dlouhá 5 kilometrů a propojuje všechny zajímavé cíle v našem údolí. Lidé se dozvědí vše podstatné o minulosti i současnosti Annínska a samozřejmě i řadu informací, které se v brožurách a na oficiálních tabulích nedočtou. Annínského rodáka se můžou také na leccos zeptat,“ láká průvodce Lukáš Milota a dodává: „Většina hradů, zámků a dalších památek už ukončila sezónu. Annínsko je o tomto víkendu dokořán. Všechny proto srdečně zveme do našeho údolí.“