Autobus plný moldavského alkoholu a cigaret

Celníci na dálnici D1 zastavili prázdný autobus s moldavskou značkou, který táhl chladicí přívěs. Po prohlídce našli v autobusu a přívěsu 134 litrů lihovin, 26 litrů šumivého vína, 443 litrů vína a 1380 cigaret. Alkohol byl nelegálně dovezen do EU a bude muset být zlikvidován.

Zajímavý případ byl nedávno na řadě pro celníky na dálnici D1, když si všimli prázdného autobusu s moldavskou poznávací značkou, který navíc táhl chladicí přívěs. Tato neobvyklá situace vyvolala jejich pozornost a nasměrovali vozidlo do areálu Celního úřadu ve Štětí u Jihlavy. Po pečlivé prohlídce se ukázalo, že jejich podezření bylo na místě.

Podrobnosti nám poskytl Richard Zeman, hovořící Celního úřadu pro Kraj Vysočina. 'V chladicím přívěsu jsme objevili několik krabic s různými lihovinami, označenými moldavskou kontrolní páskou. Zajímavější však bylo, že jsme našli také PET lahve a dva KEG sudy plné vína,' sdělil.

Nález však nebyl omezen jen na přívěs. Jedna část autobusu byla přizpůsobena na spánkový prostor, a právě zde, ale i pod některými sedačkami celníci nalezli další skryté zásoby alkoholu. Mezi nimi byly krabice s lihovinami a šumivým vínem. Dokonce byly objeveny i kartóny cigaret.

Po sečtení celkového množství kontrabandu celníci určili, že se jedná o 134 litrů lihovin v 236 lahvích, 35 lahví šumivého vína o celkovém objemu 26 litrů a 175 lahví a dva sudy vína o celkovém objemu 443 litrů. Kromě toho bylo zajištěno i 1380 moldavských cigaret.

Zajímavostí je, že v autobusu chyběli cestující. Přítomni byli pouze čtyři řidiči. Jeden z nich přiznal, že je vlastníkem nákladu, ale nebyl schopen předložit celníkům žádné doklady o jeho přepravě. Podle jeho slov mělo jít o zboží z Moldavska s cílem v Londýně.

Všechny nelegálně přepravené láhve byly zajistěny a uloženy ve skladu vysočinského Celního úřadu. Jelikož byl alkohol nelegálně dovezen na území Evropské unie, bude muset být zlikvidován.