Chatbot Holly odhaluje tajemství umělé inteligence

Expozice o umělé inteligenci se otevírá v českém iQlandii. Návštěvníci se díky čtyřem exponátům mohou seznámit s principy této technologie a jejím využitím v každodenním životě. Hlavní atrakcí je chatbot Holly, který umí skládat básně či odpovídat na různé otázky.

Vítejte v novém světě umělé inteligence. Expozice věnovaná této kritické technologii byla zahájena v iQlandii, kde se na ní pravidelní návštěvníci, stejně jako noví zájemci, mohou dozvědět více o principu umělé inteligence. Základní principy, na kterých tato technologie funguje, jsou prezentovány skrze čtyři exponáty, včetně chatbotky Holly.

Tato unikátní expozice je první svého druhu v českém science centru. Smyslem je přiblížit veřejnosti zásady umělé inteligence a její využití v jejich každodenním životě. 'Chceme jim poskytnout příležitost lépe porozumět tomuto klíčovému tématu, které bude hrát stále významnější roli v našich životech,' uvádí ředitel iQlandie, Václav Dostál.

Expozice prezentuje umělou inteligenci prostřednictvím čtyř interaktivních exponátů, mezi kterými figuruje rozpoznávání tváří, vytváření obrazů na základě konkrétních požadavků neboli „prompt“, rozpoznání obrázků a poslední exponát, chat s umělou inteligencí, kde je hlavní postavou chatbotka Holly.

'Cílem expozice je, aby návštěvníci prostřednictvím interaktivních exponátů a doprovodných grafických materiálů porozuměli podstatě umělé inteligence, principům jejího fungování a také se seznámili s jejími současnými možnostmi a omezeními,' uvádí Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání.

Holly, chatbot osvojený umělou inteligencí, je hlavní atrakcí exponátu a návštěvníkům představuje nové možnosti. Pomocí chatu může Holly návštěvníkům složit báseň, vyprávět vtipy nebo odpovědět na širokou škálu otázek. Například na takovou, jak hluboká je nejhlubší propast na světě.

Na působivé expozici se také podílel Jiří Vraný z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci. 'Za pár let bude umělá inteligence běžnou součástí našich životů, stejně jako jsou dnes chytré telefony, což jsme si před takovými 20 lety také mohli jen stěží představit,' řekl Vraný.

V dnešní době, kdy technologie umělé inteligence ohromně pokročila a pohybuje se kupředu, se stal hlavním cílem exponátu eskalovat komunikaci mezi veřejností a tímto oborem a zároveň šířit povědomí o jeho možnostech a omezeních. Právě prohloubení povědomí o technologii umělé inteligence by mohlo pomoci směřovat jak její vývoj, tak i společenský přínos do budoucnosti.