Cheb: Půlroční opravy uzavřou pro dopravu Americký most (TV Západ)

Na zhruba 18 milionů korun vyjdou opravy Amerického mostu přes Ohři v Chebu. Od března, kdy mají být práce zahájeny, se řidiči musí připravit na komplikovanější průjezd centrem především v dopravních špičkách.

„Od podzimu loňského roku máme vytendrovanou firmu na realizaci opravy Amerického mostu. Firma měla přes zimu za povinnost připravit realizační dokumentaci včetně plánu organizace výstavby a naplánování objízdné trasy. Uzavírka mostu by měla proběhnout nebo měla být zahájena v březnu letošního roku s tím, že bude umožněn přechod pro chodce, ale pro automobily bude provoz úplně vyloučen. Omlouváme se tímto občanům města za možné komplikace, ale budeme muset ten most upravit. Dojde k jeho neúplné demontáži, ale přizvednutí tak, aby mohly být opraveny ložiska a mostní závěry. Bude se opravovat vlastně kompletně nosná konstrukce, její povrchová úprava zábradlí, ale jak jsem zmiňoval, bude umožněno přechod pro chodce,“ popsal místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Vzhledem k očekávaným problémům v dopravě se práce na mostě musí vejít do 6 měsíců.

„Samozřejmě jsou tady nějaké technologické postupy, které musí být dodrženy a samozřejmě nedokážeme ovlivnit počasí, které jsou zase dány právě na tu technologii. Termín dokončení je stanoven do konce srpna s tím, že jsme se zhotovitelem domluveni, že by práce měly být uspíšeny,“ sdělil místostarosta. 

Plánované opravy důležité spojnice podle města ještě více obnažuje problém neexistujícího městského okruhu a zranitelnost dopravy mezi oběma břehy řeky. 

„Jsme si moc dobře vědomi té složitosti dopravy v Chebu a jsou to jediné dva přístupy, které spojují levý a pravý břeh města. Když jeden z nich zavřeme, tak ta celá doprava se bude akumulovat právě na tu Pražskou ulici. To je jeden z důvodů, proč dnes směřujeme naše aktivity k výstavbě dalšího mostu u Ottova jezu tak, aby tady byla další alternativa a možné rozmělnění dopravy v rámci města,“ dodal Pagáč. 

Na opravy Amerického mostu v Havlíčkově ulici by v budoucnu měl navázat plán propojení s ulicí Vodní kolem Kulturního centra Svoboda. Na nedalekém pozemku by mohlo stát odstavné parkoviště případně parkovací dům.