Cheb: Rekonstrukce bývalé Městské policie ve Špalíčku finišuje (TV Západ)

V chebském unikátním souboru středověkých kupeckých domů, známém jako Špalíček, se dokončují vnitřní úpravy částí, které dříve sloužily jako sídlo Městské policie. Po letech nevyužívání začala v loňském roce náročná rekonstrukce, rozdělená na stavební část a restaurátorské práce.

„Dnes jsme vlastně našli využití pro kanceláře investičního odboru. Do konce března by měly být dokončeny stavební práce a měl by se sem odbor stěhovat. Práce byly prodlouženy. Původně mělo být dokončeno do konce roku 2023, ale z důvodu prodloužení restaurátorských prací, které tento objekt vyžadoval, tak byly práce prodlouženy do konce března,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Stavební část zahrnovala v podstatě kompletní výměnu rozvodů vody, kanalizace, elektřiny i topení. Objekt je nově napojen na centrální vytápění. Zřízené bylo sociální zázemí včetně kuchyňky, nové povrchy jsou na podlahách a část oken byla vyměněna. V objektu se dokončují omítky a zbývá obložit kovová schodiště a dodat nábytek. Rozsáhlejší oproti původnímu plánu byly restaurátorská část.

„V zásadě šlo o sanace starých původních omítek a zajištění těch dřevěných hrázděných konstrukcí, napuštěním impregnace. A jsou tyto práce složité právě ve vztahu a ke kontrole Památkového ústavu. Samozřejmě i památkáři, ale i my se snažíme zachovat ten původní ráz, ale proto, aby ten objekt mohl být využíván, tak je třeba některé věci a technologie tam doplnit už z moderní doby,“ dodal Pagáč. 

Restaurátorská část vyšla na 1,7 milionu korun, stavební práce pak na 6,9 milionu korun.