Cyklobus Český les získá dotaci od kraje

Dotaci ve výši 190 tisíc korun městu Bělá nad Radbuzou schválili radní Plzeňského kraje.

Dotace je určena na podporu rozvoje cestovního ruchu spočívající v provozování cyklobusové linky „Cyklobus Český les“. Přidělení dotace budou ještě schvalovat zastupitelé.

Projekt byl připraven zástupci měst Bělá nad Radbuzou, Přimda, Poběžovice a Hostouň za účelem podpory rozvoje ekologicky šetrného cestovního ruchu. Dopravu zajišťuje autobus se zvláštním přívěsem umožňujícím přepravu většího množství jízdních kol. Uvedená linka zajišťuje zlepšení dostupnosti a atraktivity území Českého lesa, které bylo doposud nedostatečně využíváno pro cykloturistiku, a to vzhledem ke zhoršené dostupnosti veřejnou linkovou dopravou a železniční dopravou. Projekt byl již v minulosti realizován jako linka autobusové dopravy zajišťující přepravu zejména cyklistů v úseku Plzeň¬–Bělá nad Radbuzou (konečná stanice Železná). V roce 2013 nově došlo k prodloužení až do obce Přimda. Tento spoj pod názvem „Cyklobus Český les“ je v provozu ve dnech pracovního volna od června do září roku 2019.

V roce 2013 zcela nově vznikla linka zajišťující přepravu zejména cyklistů v úseku Plzeň–Tachov–Lesná, Stará Knížecí Huť. Spoj je provozován pod názvem „Cyklobus Mže“. Vzhledem k tomu, že tato linka je provozována v závazku veřejné služby v rámci nového konceptu veřejné linkové dopravy, žádost o poskytnutí účelové dotace se oproti minulým letům vztahuje jen na cyklobusovou linku Plzeň–Horšovský Týn–Bělá nad Radbuzou–Přimda „Cyklobus Český les“.