Karlovy Vary: Nezapomeňte na Den zdravého mozku a paměti (TV Západ)

Den zdravého mozku a paměti proběhne ve čtvrtek 14. března v Krajské knihovně v Karlových Varech. V den narozenin Alberta Einsteina se zdarma dozvíte řadu užitečných tipů ke zlepšení paměti i učení.

A to v odpoledním bloku určeném pro veřejnost.

„Cílem celé akce je otevřít téma o mozku, efektivním učení, zpomalení stárnutí, jestli jsou nějaké možnosti, prevence demence, Alzheimera, eventuálně, jak to dělat, abych se rychleji a snáze učil,“ vysvětil trenér paměti a pořadatel akce Aleš Procházka.

Témata přednášek se dotýkají také testování IQ, učení pro 21. století, mnemotechnických pomůcek, testů paměti nebo EEE Biofeedbacku.

„V jedné části budeme mít i modely mozku, aby se člověk podíval, jak to v mozku vypadá. Budeme mít ukázky, jak to vypadá, když je mozek poškozený, když se moc kouří, berou drogy nebo přehání s alkoholem nebo eventuálně, když se to dostane do horších stádií, když máme např. demenci nebo Alzheimera nebo mozkovou příhodu, jak je mozek zničený, aby se i ti mladí studenti trošku zarazili a s marihuanou a nebo alkoholem to vůbec nepřeháněli,“ upozornil Procházka.

Na akci, která bude probíhat v rámci „Národního týdne trénování paměti“, je potřeba se registrovat na webu organizátora.

„Ta registrace je na internetových stránkách www.zlepsipamet.cz – konference. Akce je pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje. Karlovarský kraj tuto akci podpořil jako jeden z hlavních partnerů a sponzorů. Dále se z finančního hlediska na akci podílí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, nadace ČEZ a kraj. Z partnerského hlediska to je Hospodářská komora, Krajská nemocnice, Pedagogicko-psychologická poradna, partnerů je celá řada – je to paní, která se zabývá feedbackem, naše organizace Zlepši paměť a také jedním z hlavních partnerů je Krajská knihovna, která nám s organizací velice pomáhá, a bez toho by to také nešlo. Z organizátorů, který to též táhne po manažerské stránce, je spolek Biblio Karlovy Vary, který patří ke knihovně, a bez nichž bychom to také nedokázali realizovat,“ poděkoval Procházka.

Z konference bude vydán sborník přednášek a Desatero Jak pečovat o osoby postižené demencí. Spolu s Tipy jak se efektivně učit bude je bude možné nalézt po skončení akce na webu organizace www.zlepsipamet.cz