V Plzni začínají Slavnosti svobody, zahájí je páteční podvečerní ceremoniál

V Plzni v pátek 3. května 2024 začínají třídenní oslavy osvobození města americkou armádou. Očekává se, že si výjimečnou atmosféru nenechají ujít desítky tisíc lidí.

Lákadlem jsou autentické dobové kempy, Convoy of Liberty s téměř třemi sty kusy historických vozidel, pietní akty za účasti potomků amerických a belgických veteránů, kteří Plzeň před 79 lety osvobozovali pod velením generála Pattona. Zaujme jistě i bohatý kulturní program s hlavní scénou na náměstí Republiky, s country a folk scénou před Patton Memorial Plzeň a LIBÉ RTY scénou v Kopeckého sadech. Oficiálně oslavy zahájí páteční ceremoniál na náměstí Republiky, zakončí je vzpomínkový akt u památníku Díky, Ameriko! v pondělí 6. května. Kompletní program je na https://www.slavnostisvobody.cz/.

„Na zahajovací ceremoniál se osobně velmi těším. Je příležitostí, jak můžeme společně přivítat rodinné příslušníky amerických a belgických veteránů. Právě díky nim si připomeneme odvahu jejich otců a dědů, díky nim tu s námi veteráni stále mohou, byť bohužel už jen symbolicky, být,“ řekl primátor Roman Zarzycký. Rodinní příslušníci válečných veteránů se také zúčastní vzpomínkových setkání u památníků, Konvoje svobody, běhu s Pamětí národa, nebo například i debaty se středoškoláky. 

Při zahájení v pátek 3. května v 18 hodin vystoupí americký studentský marching band Stuttgart Legacy Drumline a z amerických vojenských posádek v německém Ansbachu a Vilsecku se představí na třicet kadetů v exhibici se zbraní. Prostor dostanou také kluby vojenské historie, bez nichž by oslavy osvobození neměly patřičnou atmosféru. Na náměstí Republiky předvedou za doprovodu Pilsner Jazz Bandu nejen ukázky dobové vojenské techniky, ale i formace příslušníků tehdejší československé a americké armády. Slavnostní večer vyvrcholí koncertem Big Bandu Jazz bez hranic s velkou hudební hvězdou z Los Angeles, slavným zpěvákem Chuckem Wansleym. 

Víkendové dny 4. a 5. května budou patřit zejména vojenským kempům, kulturnímu programu a v neděli 5. května v 11 hodin pak Konvoji svobody. Vojenské kempy vzniknou v části sadového okruhu. Konkrétně od Křižíkových sadů přes Šafaříkovy až po Kopeckého se rozloží dobový kemp 16. obrněné divize s desítkami vozidel těžké i lehké obrněné techniky včetně legendárního tanku Sherman, polní kuchyní, dílnami nebo vojenskými ubikacemi. Klub vojenské historie Tommy & Yankee ukáže, jak fungovala 45. polní nemocnice, která na Plzeňsku reálně působila. Své místo v sadech bude mít tábor Československé samostatné obrněné brigády nebo tábor RAF a WAAF s replikou stíhacího letadla Spitfire v měřítku 1:1. V prostoru u muzea generála Pattona v Pobřežní ulici představí klub vojenské historie JTF Raiders současnou americkou armádu, především její druhou pěší divizi.

Kulturní program se kromě náměstí Republiky bude odehrávat v Pobřežní ulici, v blízkosti muzea generála Pattona, kde si na své přijdou nadšenci folku a country. Třetí scéna s názvem LIBÉ RTY vznikne v Kopeckého sadech. 

Hlavní víkendovou událostí pak bude Convoy of Liberty, kdy v neděli 5. května projede trasou po Klatovské třídě tradiční konvoj vojenských historických vozidel v čele s renovovaným tankem Sherman M4 a džípy, v nichž budou příbuzní amerických a belgických veteránů. Konvoj doprovodí přelet dobových letounů P-51D Mustang, Boeing B 75 Stearman a Stinson AT 19B /Reliant Mk III.