Klatovský PASK zve na Podzimní aranže s Jarkou Papežovou

V neděli 10. října 2021 od 13 do 17 hodin se bude konat v Pavilonu skla Klatovy další tvůrčí dílna zaměřená na aranže květů a rostlin, která je připravená ve spolupráci s Ateliérem s duší.

Někdy se lidé ptají, proč jsou v programech PASKu takové projekty. Odpověď je snadná. Firma Joh. Lötze vdova z Klášterského Mlýna na Šumavě, které je věnována expozice, vyráběla především vázy. A co patří ke správné váze, aby našla svůj smysl a cíl? Samozřejmě nelze aranžovat květy více než sto let starých historických exponátů, a proto se používají vázy vyvzorované speciálně pro pavilon, jejichž tvar a dekor je inspirovaný secesí.

A hlavně s nimi by se mělo pracovat nadcházející neděli. Jednoduché a elegantní vázy stojí normálně 590.- Kč, ale pro účastnice (či eventuální účastníky) kurzu jsou v neděli za zvýhodněnou cenu 520.- Kč. Ale lze si přinést i vlastní vázu, čím víc bude vypadat secesně, tím lépe. Kurzovné je včetně materiálu pro vazby 200.- Kč.  

Bude se pracovat s různými podzimními přírodninami, z nichž je možné vytvořit kouzelné vazby, které vydrží dlouhé týdny. Z větviček šípků s plody, hloh, z borůvčí, vratiče, jeřabin, větví jehličnanů apod. se dají vykouzlit nádherné kytice. A z barevných podzimních listů pak růže – velké, malé, v jednom odstínu či mnoha barvách. Na jednu vazbu je třeba podle složitosti zhruba okolo hodiny.

A vedle vlastní práce se zde můžete seznámit i s historií secesních vazeb v obrazové prezentaci a popovídat si o nich s autorkou, která je podrobně prostudovala. Jarka Papežová má totiž ráda nejen květiny a malování, má ráda i sklo a sbírka v pavilonu je pro ni jednou z inspirací.

Můžete přijít kdykoliv během odpoledne, ale doporučuje se předem registraci na recepci Pavilonu skla vždy od celé hodiny (13.00, 14.00, 15.00,16.00).


Štítky: paskklatovysklo