Kraj podpoří Pekelný ostrov i knihu o Chodsku

Rada kraje schválila poskytnutí účelové dotace celkem trojici žadatelů. Jde o podporu akce Pekelný ostrov v Holýšově s dotací 60 tis. Kč, která je určena pro technické zajištění akce.

Festival se řadí mezi největší festivaly rockové hudby v ČR a v letošním roce se  uskutečnil po dvouleté odmlce. Spolek Středoškolský klub ASK ČR při Gymnáziu v Plzni, Mikulášské nám. požádal o podporu částečného pokrytí nákladů spojených s realizací projektu Velká kniha komiksů Bohumila Konečného. Dotace ve výši 120 tis. Kč je určena na tisk knihy. „Naši pozornost si zaslouží i takto speciální projekty, kterým rekonstrukce komiksů a jejich nové vydání spolu s doprovodnými texty beze sporu je. Konečný zvaný Bimba byl velmi úzce spjat s Plzní a Plzeňským krajem. Jde o výjimečného malíře, ilustrátora knih Jaroslava Foglara a především je považován za průkopníka komiksového žánru v Československu,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Třetím žadatelem o dotaci je Reklamní agentura David & Jakub za účelem podpory realizace projektu Chodsko paměť kraje. Dotace ve výši 100 tis. Kč je určena na tisk knihy. „Publikace Chodsko paměť kraje propaguje národopisnou oblast Chodska v podobě tradičních příběhů např. chodská strašidla, studánky, masopust, nářečí nebo příběh brambor,“ poukazuje Libor Picka na přesah publikace.