Krásno: Zábavní pyrotechnika vážně zranila mladého muže

Vážné zranění ruky mělo za následek použití zábavní pyrotechniky na letišti v Krásně na Sokolovsku v pátek večer. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, které asistovaly záchranné službě při zajištění přistání vrtulníku pro transport zraněného mladého muže.

Pro policii hasiči následně zajistili celé místo události, pomáhali s osvětlením i vyhledáváním zbytků použité pyrotechniky. Jak k nehodě během používání zábavní pyrotechniky došlo, nyní zjišťuje kriminální policie společně s pyrotechniky.

Laické používání zábavní pyrotechniky je nejvíce rozšířené právě během dnů příchodu nového roku. S sebou nese ale velká rizika. Nejen vzniku požáru, ale především zdravotní újmy jak uživatelů této pyrotechniky, tak i přihlížejících. Hasiči především důrazně varují před nákupem a používáním neschválené zábavní pyrotechniky, tedy prostředků bez řádného návodu a certifikace. Snížit riziko úrazu při používání zábavní pyrotechniky lze několika jednoduchými kroky:

- Kde zábavnou pyrotechniku kupujeme
- V jakém je stavu a zda není prošlá spotřební lhůta
- Kde a jak s pyrotechnikou manipulovat
- Znát základy první pomoci a důležitá telefonní čísla

Při špatné aktivaci zábavní pyrotechniky, tedy pokud nedojde k odpálení nebo dojde jen k částečnému odpálení, nesmí se uživatel nikdy k takto poškozené pyrotechnice přibližovat, či s ním jakkoliv manipulovat. Při selhání či při již nastalé nehodě je nutné vždy co nejrychleji volat na tísňové linky záchranářů a ustoupit do bezpečné vzdálenosti. Následky nehody při používání zábavní pyrotechniky mohou být fatální.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje