Květnová Beseda: Láska v přímém přenosu i Spirituál kvartet

V Kině Beseda jsou pro diváky připraveny zajímavé filmy / dokumenty doplněné o debatu s tvůrci. Začátkem května (6. 5.) je to celovečerní dokument Ten, co slaví každý den o extrémních sportovcích, kteří svůj život zasvětili horským kolům.

Po projekci následuje beseda s tvůrci.

Diskutovat se bude také 13. května s režisérem Radimem Špačkem a scénáristou Zdeňkem Holým. Ti přijedou do Kina Beseda představit své minimalistické krimidrama Lesní vrah.

Film sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů.

Do lesa nás zavede také umělecký dokument NP Šumava: Voda ztracená a vrácená (15. 5.). Film představí 30 let trvající úsilí zaměstnanců Správy NP Šumava o záchranu původních pramenišť, rašelinišť, lesních mokřin a potoků.

Jak to dnes vypadá s vodou v naší krajině a proč je třeba dříve vysušené bažiny znovu plnit vodou? Na všechny otázky odpoví tvůrci dokumentu.

V Měšťanské besedě se mohou diváci pobavit u komedie Láska v přímém přenosu (28. 5.). Petr Čtvrtníček, Kristýna Frejová nebo David Suchařípa jsou hlavními hrdiny šesti příběhů odehrávajících se v jeden večer v jednom městě.

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

1. 5. 202419:00 David Deyl: Májový koncert  

David Deyl oslaví květen, lásky čas, koncertem pro všechny zamilované. Za doprovodu klavíristy Václava Krahulíka zazní ty nejznámější a nejkrásnější písně z Davidova repertoáru. Nebudou chybět ani novinky z jeho posledního pohádkového alba Kouzelné melodie či hity Karla Gotta Jdi za štěstím či Krev toulavá.

12. 5. 202419:00 Zpívám, tedy jsem – C´est la vie

13. 5. 202419:00 Zpívám, tedy jsem – C´est la vie 

V Měšťanské besedě naposledy zazní nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru Divadla J. K. Tyla. Tradičními vystupujícími tohoto výjimečného večera budou Jiří Untermüller, Venuše Zaoralová Dvořáková, Stanislava Topinková Fořtová, Roman Krebs, Hana Spinethová.

Na koncert lze zakoupit zvýhodněnou vstupenku pro seniory nad 65 let za cenu 300 Kč.

16. 5. 202416:30 Plzeňský dětský sbor 

Základní umělecká škola Bedřicha Smetany a Plzeňský dětský sbor uspořádají v Malém sále Měšťanské besedy Májové zastavení s písničkou.

19. 5. 202419:00 Spirituál kvartet 

Spirituál kvartet navazuje na legendární folkovou kapelu Spirituál kvintet. Účast Jiřího Holoubka a Veroniky Součkové, dlouholetých členů Spirituál kvintetu, spolu se Zbyňkem Burešem a Janem Jandou s pokorou, úctou a vděkem staví na odkazu svých předchůdců. 

20. 5. 202419:00 Tremolo 20 let

Třemošenský orchestr Tremolo slaví 20 let od svého založení dirigentem Daliborem Bártou při ZUŠ Třemošná. Na slavnostním koncertu ve Velkém sále Měšťanské besedy se potká celá tremolácká rodina včetně bývalých členů, příznivců, přátel i vzácných hostů!

30. 5. 202419:00Lenka Filipová 

Zpěvačka, šansoniérka, kytaristka, hudební skladatelka a textařka potěší své fanoušky. Ti uslyší nejen její největší hit Zamilovaná, kterou složil francouzský písničkář Cabrelem a česky otextoval Zdeněk Rytíř, ale i písně z několika LP desek, za něž získala Filipová řadu mezinárodních uznání a ocenění. 

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

12. 5. 2024 19:00 Zamilovaný sukničkář

Lukáš Vaculík jako Harry Douglas, záletny´ americky´ velvyslanec, řekne své ženě Lois, že odjíždí na víkend hrát golf. Lois naopak Harrymu oznámí, že bude v lázních. A jejich dcera Debbie hodlá navštívit kamarádku. Harry se ovšem tajně vrací do prázdného domu, kde má dostaveníčko s přitažlivou sousedkou Marianne. Ambasádě hrozí bombový útok a kvůli riziku prozrazení nesmí nikdo ven. Jak tohle všechno dopadne? 

13. 5. 202419:00 Štěstí

Luisa je svobodná spisovatelka a má mnoho zájmů. Alexander je majitel restaurace a žije jen prací a svými třemi dcerami. Potkají se, přitahují se, ale názorově zcela rozcházejí. Najdou Lucie Vondráčková a Hynek Čermák společné štěstí? 

26. 5. 202419:00 My děti ze stanice ZOO

Za dávku heráku prodali i poslední kousky své důstojnosti, poslední zbytky své dětské duše. Opravdový příběh 13leté teenagerky Christiane F. šokoval Evropu popisem narkomanské epidemie, která vypukla v 70. letech v tehdejším západním Berlínu. Nechte se vtáhnout do existenčních problémů dospívající mládeže v autentické divadelní adaptaci známé knihy, která je drsná jako sám život!

27. 5. 202419:00 Třináct u stolu 

Třináct u stolu je pro pověrčivou Simonu Stašovou, která s manželem Miroslavem Etzlerem připravuje slavnostní večeři pro své přátele, nešťastný počet. Pokaždé, když se zdá, že je zasedací pořádek vyřešen, objeví se nová a vtipná skutečnost. Komedie Třináct u stolu měla v Paříži, v Římě, i po celé Evropě obrovský úspěch. V roce 1956 se dočkala dokonce filmového zpracování. 

28. 5. 202419:30 Láska v přímém přenosu

Šest příběhů se odehrává během jednoho večera v jednom menším městě. V prvním z nich dostane manželský pár zaplaceno za sex v přímém rozhlasovém přenosu. V jiném musí rocková hvězda odolávat svodům sotva zletilé fanynky. V dalším zjišťuje majitel striptýzového podniku, jak je těžké propustit neschopnou striptérku… Osudy jednotlivých postav, o které se dělí Petr Čtvrtníček, Kristýna Frejová či David Suchařípa, se čím dál víc prolínají. 

PŘEDNÁŠKY

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

11. 5. 202413:00 Beseda s Ivou Adamcovou

Iva Adamcová je obyčejný člověk, který vysvětluje podstatu našeho světa. Ukazuje obyčejnost života, která je cílem každého člověka ve vývoji ve hmotě. Nejobtížnější úkol člověka je překonat iluzi tohoto světa a najít svoji pravou podstatu.

15. 5. 202419:00 Mirka na cestách

Ponořte se do sladkého světa s výjimečnou Mirkou van Gils Slavíkovou. Dozvíte se příběhy ze zákulisí cukrářského řemesla, zábavné historky z cest a návody, jak si osladit každodenní život. Mirka odkryje tajemství svého umění a inspirace, které ji vedou k vytváření sladkých lahůdek. Nechte se okouzlit a možná objevíte novou vášeň v kuchyni! Moderuje food redaktorka Darina Sieglová.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti

12. 5. 2024 15:00 Fantastická parta / Kino Beseda

Jedenáctiletý Alfonso, potomek Dona Quijota, a jeho tři králíci, se spojí s tajnou láskou Victorií a nejlepším přítelem Pančem, aby zachránili své milované město před katastrofou. Pokusí se zastavit zákeřného obchodníka, který pod záminkou blížícího se tornáda přesvědčuje všechny obyvatele města, aby mu prodali svůj dům. Povede se fantastické partě zachránit město a stát se jeho superhrdiny? 

Cena dospělí 160,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

Partnerem dětských představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

1.  5. 202418:30Přišla v noci

26. 5. 202417:30

Držitel dvou cen Českého lva 2023 za nejlepší režii a herečku v hlavní roli

Kde končí rodinná návštěva a začíná domácí invaze? Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky.

Na projekci dne 26. 5. lze uplatnit zvýhodněnou cenu pro seniory nad 65 let: 110 Kč. Slevu lze koupit online

2. 5. 202418:30 Best of 2023: Anatomie pádu

Držitel ceny Oscar za nejlepší původní scénář 

Úspěšná spisovatelka Sandra (Sandra Hüller) žije se svým manželem Samuelem a jedenáctiletým nevidomým synem v odlehlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je ale Samuel nalezen mrtev. Byla to sebevražda, nešťastná náhoda nebo má manželovu smrt na svědomí samotná Sandra? Napínavé rodinné drama získalo i Zlatou palmu na festivalu v Cannes. 

6. 5. 202418:30Ten, co slaví každý den + beseda

23. 5. 2024

Na pozadí příběhu jednoho z nejvýznamnějších extrémních sportovců v historii České republiky Michala Marošiho natočil režisér Martin Vrbický celovečerní dokument o osudu celé generace lidí, která upsala život horským kolům a dalším extrémním sportům. Před kamerou se tak vystřídaly legendy jako jsou Tomáš Slavík, Michal Prokop, Eva Adamczyková nebo Kanaďané Richie Schley a Brett Tippie. Po promítání 6. 5. proběhne beseda s tvůrci dokumentu.

8. 5. 202418:30 Občanská válka

Snímek režiséra a scénáristy Alexe Garlanda je adrenalinovou jízdou po rozvrácené Americe blízké budoucnosti, která balancuje na ostří nože. Ve filmu hrají známý manželský pár Kirsten Dunst a Jesse Plemons.

9. 5. 202418:30 Tady Havel, slyšíte mě?

Unikátní časosběrný dokument Petra Jančárka vrací do centra pozornosti Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu natočeného během posledních let jeho života.

12. 5. 2024 15:00 Fantastická parta

Jedenáctiletý Alfonso, potomek Dona Quijota a jeho tři králíci se spojí s tajnou láskou Victorií a nejlepším přítelem Pančem, aby zachránili své milované město před katastrofou. Pokusí se zastavit zákeřného obchodníka, který pod záminkou blížícího se tornáda přesvědčuje všechny obyvatele města, aby mu prodali svůj dům. Povede se fantastické partě zachránit město?

Cena dospělí 160,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

12. 5. 202417:30 Minulé životy

Spisovatelku Noru a její dětskou lásku Hae-Sunga sice dělí tisíce kilometrů, spojuje je však výjimečně hluboké pouto. Po více než dvou dekádách odloučení se dvě spřízněné duše setkávají během pár dní v New Yorku. Nečekané shledání s osudovým mužem přiměje Noru klást si otázku: „Co by bylo kdyby?” Oduševnělý příběh uchvátil diváky na festivalech Sundance i v Berlíně, a teď se chystá dojmout i vás.

13. 5. 202418:30 Lesní vrah + beseda s režisérem

Minimalistické krimidrama sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů. Ten v roce 2005 zavraždil v lese tři náhodné kolemjdoucí. Lesní vrah, jak se mu přezdívá, pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro, ale i proto, že svůj motiv nikdy zcela neprozradil. 

Po projekci filmu proběhne beseda s režisérem Radimem Špačkem a scénáristou Zdeňkem Holým.

15. 5. 202418:30NP Šumava: Voda ztracená a vrácená + beseda

Snímek získal ocenění na loňském ročníku mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány

Umělecký dokument Radka Plíhala zavede diváky do rozmanitého světa mokřadů skrze unikátní záběry ze Šumavy. Na originálním a velmi emotivním hudebním doprovodu spolupracovala zpěvačka Lenka Dusilová s producentem Petrem Ostrouchovem. Za filmem stojí třicet let trvající úsilí zaměstnanců Správy Národního parku Šumava o záchranu původních pramenišť, rašelinišť, lesních mokřin a potoků. 

16. 5. 202418:30 Kaskadér

Je zvyklý padat z výšek, bourat v autě, hořet a dostávat pořádně nařezáno. Existují ale situace, které ani otřískaný kaskadér nezvládne. David Leitch, bývalý kaskadér a současný režisér hitu Bullet Train, natočil akčními kousky nadupanou komedii s Ryanem Goslingem a Emily Blunt.

20. 5. 202418:30 Divadlo v kině: Koule

Záznam představení. 

Československá vrhačka Milena obětovala sportu všechno. Atletická královna v podání famózní Pavly Tomicové teď rekapituluje svůj život plný vzestupů i pádů. Vyrovnat se s minulostí není snadné. Ve skvělé komedii se normalizace míchá se současnou politikou a nad dopingem stále visí otazníky. Podoba s koulařkou Helenou Fibingerovou je zcela náhodná. 

Na projekci lze uplatnit zvýhodněnou cenu pro seniory nad 65 let: 150 Kč. Slevu lze koupit online.

22. 5. 202420:00 Tady Vary: Priscilla

Když se dospívající Priscilla na večírku seznámí s Elvisem Presleym, z krále rock’n’rollu se v soukromí stává někdo zcela nečekaný. Příběh turbulentního manželství je zároveň procítěným portrétem lásky a slávy. Hlavní pozornost má ve snímku Sofie Copolly (Ztraceno v překladu) tentokrát Priscilla.

Film je již devátou předpremiérou v projektu Tady Vary.

26. 5. 202415:00 Volání Antarktidy

Těch několik tisíc kilometrů dělící Patagonii od Jižního pólu jsou pro dobrodruhy fascinující a hypnotickou poutí. Někteří mluví i o závislosti, kdy se do vás Antarktida doslova zakousne. Oscarový režisér Luc Jacquett tentokrát přichází s vizuálně podmanivým dobrodružstvím a předkládá před nás obrazy, které nejdou vyjádřit slovy. Je to skoro jako sbohem jednomu kontinentu a jeho obyvatelům, kteří nám mizí před očima.

27. 5. 202418:30 Tancuj Matyldo

Snímek získal Českého lva za nejlepší hudbu

Uzavřený Karel si žije ve svém řádu a striktních pravidlech. Jeho soukromí naruší bohémská a extrovertní matka Matylda, bývalá barová zpěvačka, u níž propuká Alzheimerova choroba. Jejich soužití se pro Karla stává katastrofou. O Matyldu začne pečovat Karlův syn žijící ve stejné domácnosti. Je jejich soužití opravdu tak bezvýchodné? 

29. 5. 202418:30 Jedna noc

Film je příběhem osudové lásky bývalého úspěšného muzikanta Adama a jeho ženy Elišky. Společně už v životě zažili nejednu pernou chvíli, ale navzdory tomu jsou pořád spolu. Jenomže to, co se stane jedné noci, během které se děj filmu odehrává, bude možná dosud nejtěžší zkouška jejich společného života. Kam až jsou ochotni zajít? A co byste pro lásku udělali vy?

30. 5. 202418:30 Back to Black

Byla zjevením a jedním z největších pěveckých talentů 21. století. Mohla dokázat neuvěřitelné věci. Ale nestihla to. Ve filmu Back To Black prožijete krátký, ale o to intenzívnější životní příběh Amy Winehouse. Album Back To Black získalo pět cen Grammy, prodalo se ho přes 16 miliónů kusů. Písničky z desky zazní ve filmu.

Partnerem Kina Beseda je společnost Eurovia CS, a.s.